Лидерството в света по обем на златно-валутни резерви от дълги

...
Лидерството в света по обем на златно-валутни резерви от дълги
Коментари Харесай

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Лидерството в света по размер на златно-валутни запаси от дълги години държи Китай - в края на септември тази година активите на страната възлизат на 3,193 трилиона $. Второ място в влиятелната " ранглиста " резервира Япония, с 1,238 трилиона $. На трето място е Швейцария със златно-валутни запаси р размер на 892 милиарда $.

За първите девет месеца на 2022 година, Русия се изкачи до четвърто място в света по размер на своите златно-валутни запаси. Това демонстрира " ранглиста " на РИА Новости, по данни на националните централни банки на страните.

През 2022 година Русия се придвижи с едно място нагоре в " класацията ", изпреварвайки с малко Индия. Златно-валутните запаси на Москва - като се включват и " замразените " от Запада във връзка със глобите - възлизат на 540 милиарда $, до момента в който активите на Ню Делхи са 532 милиарда $. (Общият размер на запасите на Централната банка на Русия, " замразени " от Западните страни, възлиза на към 300 милиарда $.) Агенцията показва, че съперничеството сред Русия и Индия по този индикатор не е спирало от 2015 година насам.
 Европейски Съюз
Европейски Съюз " замрази " съветски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една дребна страна

Посочената сума може да включва и национални запаси на Руската федерация

От РИА Новости означават наклонността на " подсилване " на позициите на разрастващите се стопански системи. По-конкретно, Саудитска Арабия се изкачи до шесто място, измествайки с една позиция надолу Хонконг и Южна Корея, които я следват. А Бразилия се изкачи до девета позиция, изпреварвайки Сингапур, който стана десети.

Във втората десетка страните остават същите като година по-рано, въпреки че има някои пренареждания в разпределението на местата. Германия и Съединени американски щати резервираха надлежно 11-та и 12-та позиция по мярка на златно-валутните запаси, Франция се изкачи до 13-то място, следвана от Италия.

Мексико се изкачи нагоре с три позиции едновременно по отношение на предходната година до 15-то място, до момента в който Тайланд, в противен случай, слезе до 16-то от 13-то място. Англия загуби две позиции, слизайки до 17-то място в света по мярка на своите златно-валутни запаси. Израел и Чешката република слязоха надлежно до 19-о и 20-о място, а Полша се изкачи до 18-о място.

От 20-те страни с най-големи стопански системи в света (Г-20), в Топ 50 във връзка с размера на златно-валутните запаси влизат още: Индонезия (21-во място), Турция (22-ро място), Канада (24-то място), Южно-Африканската република (31-во място), Австралия (34-то място) и Аржентина ( 40-то място).

В края на април ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина съобщи, че общият размер на запасите на Централната банка, замразени от западните страни, възлиза на към 300 милиарда $ (16,7 трилиона рубли). Финансовият министър Антон Силуанов назова кражба замразяването на съветски запаси в чужбина.
 Русия има намерение да купи десетки милиарди долари в
Русия има намерение да купи десетки милиарди долари в " другарски " валути - за какво

Коя задгранична валута ще е с приоритет
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР