Лидерството на Китай пред Щатите е съвсем крехко – 52

...
Лидерството на Китай пред Щатите е съвсем крехко – 52
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китай изстреля безпроблемно новата си ракета Лонг Марч 7А с два спътника Шийян 12!

Лидерството на Китай пред Щатите е напълно нежно – 52 по отношение на 51 галактически полета, т.е. единствено с един повече. По-интересно е да забележим кой какво изстрелва в двете страни. От тези 51 американски полета общо 31 са на компанията на Илон Мъск СпейсЕкс, 6 са на компанията на Питър Бек РокетЛаб, 2 са на компанията на Ричард Брансън ВърджинОрбит, 2 са на компанията на Крис Кемп Астра, 5 са на ЮЛА, обединяването сред Боинг и Локхийд Мартин, 1 е на компанията на Том Маркусич и Макс Поляков Файърфлай, 4 са на корпорацията Нортроп Груман. А в този момент погледнете картината в Китай – държавно-контролираното дружество CASIC е провело четири изстрелвания, частната компания айСпейс има два полета и компанията Галактик Енерджи – един. Всички останали задачи са на държавно-контролираната Китайската аерокосмическа и софтуерна корпорация (CASC) – главният реализатор на Китайската галактическа стратегия. В Поднебесната империя не частниците, а страната съумява. Поне към този момент е по този начин. 

Днешният полет бе трети за “Лонг Марч 7А ” –  съвременна среднотоварна ракета с потенциал да извежда 7 тона потребен товар до геостационарна трансферна орбита. Първата задача бе осъществена на 16 март 2020 година и приключи с неуспех, а втората – през април тази година и беше сполучлива. Днес също нямаше отклонения от полета и той бе сполучлив. Изведените два спътника “Шийян ” са засекретени и съвсем нищо не знаем за тях като се изключи че “изпитват нови технологии ” и “изучават галактическата среда ”.

Важно е да бъде очебийно, че остарялото потомство китайски ракети от серията “Лонг Марч ” работеха с хиперголично гориво – композиция от хидразин и диазотен тетроксид. То е извънредно комфортно, тъй като двата съставния елемент се самозапалват при контакт и няма потребност от стартер. Но за жалост хиперголично гориво е токсично и не е екологично чисто, заради което съвсем всички страни, включително Съединени американски щати и Русия, започнаха стъпки за замяната на старите ракети с нови, работещи с щадящи околната среда горива. Китайците също следват тази наклонност, въпреки че старите носители още се употребяват необятно. “Лонг Марч 7А ” е от новите, това е тристепенна ракета, като първите две степени работят с керосин и О2, а третата – с течен водород и О2. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР