Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание,

...
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание,
Коментари Харесай

Светлана Тихановска, която живее в изгнание, днес получи германската награда за мир

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска, която живее в заточение, през днешния ден получи немската премия за мир, съобщи ДПА.

На Тихановска се връчва премията за мир " Лотар Кройсиг " поради нейната храброст като представителка на придвижването за народна власт в Беларус. 39-годишната опозиционерка не участва персонално на церемонията по награждаването, състояла се в източногерманския град Магдебург, само че изпрати видеопослание, с цел да благодари за признанието на комитета, присъждащ оценката.

В обосновката си за избора на лауреат комитетът показва, че Тихановска е била подготвена да поеме огромен персонален риск, отстоявайки вярванията си в съдбоносен миг. Тихановска стана известна на интернационалната общественост като един от водещите опозиционни деятели, откроили се при миналогодишните продемократични митинги в Беларус.

Нейният опит да измести от власт сегашния президент Александър Лукашенко на президентските избори през август 2020 година, за които се счита, че са били фалшифицирани, ускориха ролята на Европа в Беларус и в източната част на континента, насърчавайки мнозина да стачкуват спокойно, показва още комитетът, пишe vesti.bg.

Тихановска понастоящем живее в заточение в Литва. В четвъртък тя се срещна в Берлин с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Паричното изражение на премията " Лотар Кройсиг " е 3000 евро. Тя се присъжда от енорията на протестантската черква в Магдебург. Учредена е в памет на Лотар Кройсиг (1898-1986 г.) - немски арбитър, който е бил труженик в битката против антисемитизма. Наградата се присъжда на всеки две години на лица или групи, които са имали извънреден принос за реализиране на мир.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР