Лидерите на Великобритания и Япония подписаха днес двустранно споразумение в

...
Лидерите на Великобритания и Япония подписаха днес двустранно споразумение в
Коментари Харесай

Зад стените на Тауър: Великобритания и Япония договориха военно партньорство за отбрана

Лидерите на Англия и Япония подписаха през днешния ден двустранно съглашение в региона на защитата, което може да разреши всяка от страните да разполага свои войски в другата , заяви Асошиейтед прес.

Двете страни укрепват военни си връзки на фона на възходящо безпокойствие от повишаващата се военна агресивност и планове на Пекин към Тайван, считан от Китай за отделила се от него територия.

Споразумението за защита " затвърждава уговорката ни към Индийско-тихоокеанския район ", съобщи английското държавно управление. Очаква се документът да бъде подписан от японския министър-председател Фумио Кишида и английския министър председател Риши Сунак по време на среща в ситуацията на емблематично за Лондон място - крепостта с фамозната кула " Тауър ".

По договорката се работи от години , тя беше обсъждана и при визитата на Кишида през май 2022 година при предшественика на Сунак Борис Джонсън в Лондон. Споразумението за съвместен достъп - първото съглашение на Токио с европейска страна - разрешава на двете страни да организират общи военни учения .

Британското държавно управление съобщи, че това ще разреши на въоръжените сили на двете страни " да възнамеряват и организират по-големи и по-сложни военни учения ".

Сделката отразява новия " индийско-тихоокеански уклон " във външната политика на Обединеното кралство след излизането на страната от Европейския съюз през 2020 година Лондон преглежда Япония като собствен основен съдружник в Източна Азия, отбелязва АП.

" В този все по-конкурентен свят е по-важно от всеки път демократичните общества да продължат да стоят един до друг, с цел да се оправят с невижданите световни провокации на нашето време ", съобщи Сунак.

Срещата на двамата водачи е в лондонския " Тауър " - бивш замък и затвор с 1000-годишна история, в който се съхраняват скъпоценностите на английската Корона. От канцеларията на Сунак оповестиха, че двамата премери ще прегледат японска ризница, подарена през 1613 година на крал Джеймс от японския шогун Токугава Хидетада във връзка първото в историята комерсиално съглашение сред Англия и Япония.

Обезпокоена от бързия прогрес на Китай и Северна Корея във въоръжението, през декември Япония одобри основни промени в региона на сигурността и защитата . В тях бе включена и способността за нанасянето на контраудар, с което Токио се отклони от пацифизма, преобладаващ в политическата реторика на страната през последните седемдесет години.

Тази година Япония ръководи групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7) и японският министър председател Кишида се насочи на едноседмична обиколка в съюзническите страни. Той към този момент се срещна с водачите на Италия и Франция, а в идващите дни ще посети първо Канада, а след това и Съединени американски щати, като в петък му следва среща с американския президент Джо Байдън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР