Лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати Борис Джонсън,

...
Лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати Борис Джонсън,
Коментари Харесай

Великобритания, Франция, Германия и САЩ призовават за сдържаност край Запорожката АЕЦ

Лидерите на Англия, Франция, Германия и Съединените щати Борис Джонсън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Джо Байдън приканиха в неделя за военна въздържаност към украинската нуклеарна централа Запорожие в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

В телефонен диалог, четиримата водачи също по този начин приканиха за " бързо посещаване " на нуклеарния обект от самостоятелни инспектори на Международната организация за атомна сила (МААЕ), заяви представителят на Шолц.

Те също тайа се " съгласиха, че поддръжката за Украйна в нейната отбрана против съветската експанзия ще бъде продължена ".

Припомняме, че в петък френското президентство заяви, че съветският президент Владимир Путин се е съгласил инспекторите на МААЕ да могат да пътуват до атомната централа за ревизия.
 Макрон: Путин е склонен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ
Макрон: Путин е склонен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Руският президент е разговарял с френския си сътрудник

Украинският нуклеарна организация предизвести по-рано, че подозира, че Москва възнамерява да изключи Запорожката АЕЦ от украинската мрежа - комплицирана интервенция, която съгласно Киев може да докара до злополука.

В телефония диалог сред двамата водачи Путин е декларирал, че обстрелът на следения от Русия нуклеарен обект, за който той упрекна Киев, основава риск от " огромна злополука ".

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше завладяна от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните 10 дни обстрелът в региона на централата е съвсем всекидневен, като и Москва, и Киев се упрекваха взаимно, че основават предпоставки за нуклеарна повреда.

Киев отхвърля да е нанасял удари по оборудванията на централата и твърди, че съветските войски организират " интервенции под непознат байрак " и сами я обстрелват, с цел да обвинят Украйна.

От своя страна непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя предизвести, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, препоръчана от генералния секретар на Организация на обединените нации, ще я направи по-уязвима, защото че съветските войски " охраняват " централата, в това число от терористи.
 Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ защищава от
Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ защищава от " Чернобилски сюжет "

Москва към този момент отхвърли предлагането на Организация на обединените нации за демилитаризация на централата

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област обявиха, че управлението на Организация на обединените нации и ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз би трябвало да разгласят не демилитаризация, а да вкарат режим на тишина и да плануват освен наказания за нарушаването му, само че и най-строги наказания за обстрел на атомни електроцентрали.

Говорителят на съветското външно министерство Иван на региона към атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за евакуиране на целия боен личен състав и военно съоръжение от атомната електроцентрала в Запорожие и " отбягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно съоръжение на тази територия ". Той също по този начин съобщи нуждата да се спрат всички военни дейности в региона на АЕЦ и да не се нападат оборудванията на централата и покрайнините.
 Зеленски не вижда спънки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ
Зеленски не вижда спънки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Сред най-важните му срещи бяха диалозите с генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш и президента на Турция Ердоган
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР