Лидерите на управляващата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на

...
Лидерите на управляващата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на
Коментари Харесай

Румъния отхвърли критиките на САЩ относно готвени законодателни промени

Лидерите на ръководещата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на Съединени американски щати , че планувани промени в законодателството биха могли да отслабят напъните за гонене и наказване на корупцията по високите етажи на властта, оповестява " Асошиейтед прес ".

Председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану и ръководителят на Камарата на депутатите (долната камара на румънския парламент) Ливиу Драгня акцентираха в взаимно изказване, че Вашингтон " би трябвало да се довери на Народното събрание на Румъния , която се пробва да укрепи независимостта на правосъдната система ".

 Правителството на Румъния оцеля при избор на съмнение
Правителството на Румъния оцеля при избор на съмнение

159 депутати гласоподаваха в интерес на предлагането

Държавният департамент на Съединени американски щати през вчерашния ден прикани румънския парламент да " отхвърли предложенията, които отслабват върховенството на закона и заплашват битката против корупцията ".

Румъния беше хвалена за напъните ѝ за унищожаване на корупцията по високите етажи на властта през последните години. Правителството на социалдемократите обаче в този момент желае да реформира правосъдната система по метод, който би могъл да отслаби напъните за битка с корупцията и да защищити високопоставени властници от правораздаването .

 Докладът на Европейска комисия за Румъния е обезпокоителен сигнал, обезпокоен Йоханис
Докладът на Европейска комисия за Румъния е обезпокоителен сигнал, обезпокоен Йоханис

Йоханис споделя позицията на Европейска комисия

Едно от предложенията е да се попречи на президента на Румъния да му бъде разрешено да блокира назначението на основни фигури в правосъдната система , направено от държавното управление или Народното събрание, което понастоящем е основна функционалност на президентството. Критиците настояват, че предлагането ще даде прекалено много власт на Народното събрание, а президентът Клаус Йоханис съобщи, че ще употребява конституционните си пълномощия, с цел да се опълчи на проекта.

Планът на ръководещата коалиция провокира митинги , като десетки хиляди хора демонстрираха в градовете в цяла Румъния в неделя.

Драгня и Търичану нарекоха изказването на Съединени американски щати " неясно ".

И двамата са изправени пред обвързвано с корупция правосъдно гонене, като и двамата настояват, че прокурорските следствия против корупцията били политически стимулирани .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР