Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха днес в Берлин

...
Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха днес в Берлин
Коментари Харесай

Олаф Шолц на срещата на Берлинския процес: Постигнахме голям напредък около споровете между България и РСМ

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха през днешния ден в Берлин три съглашения за свободно придвижване с персоналните карти, взаимно признание на академични дипломи и квалификациии за контролирани специалности като лекари и архитекти.
Прочетете още
Целта е посредством засилената интеграция да се стабилизира региона, белязан от напрежение след разпада на Югославия и етническите войни от 90-те години.

Германският канцлер Олаф Шолц е хазаин на водачите на шестте Балкански страни и Евросъюза като част от по този начин наречения Берлински развой, стартират от неговата предшественичка Ангела Меркел. Тази седмица немски представител съобщи, че Сърбия би трябвало да избира сред участие в Евросъюза или по-тясно партньорство с Русия. В Берлин канцлерът Шолц не подмина и тематиката за двустранните връзки.

“Вярно е, че двустранните спорове, които съществуват сред страните от Западните Балкани би трябвало да бъдат преодолявани. И по тази причина е хубаво, когато се водят диалози. През тази година към този момент постигнахме огромен прогрес във връзка с разногласията сред България и Северна Македония. Председателят на Европейска комисия ме осведоми за резултатите от тези процеси, които са значими за участието на Албания и Северна Маседония в Европейски Съюз ”, сподели Шолц.

В рамките на срещата българският министър председател Гълъб Донев съобщи, че приобщаващото районно съдействие в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България. Донев сподели още, че проблемите, свързани с енергийната сигурност могат да бъдат преодолени, а енергийният преход реализиран, само посредством засилено районно съдействие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР