Лидерите на страните от седемте най-големи икономики Г-7 се срещат в

...
Лидерите на страните от седемте най-големи икономики Г-7 се срещат в
Коментари Харесай

Скритият фокус на срещата на Г-7 може да е Китай

Лидерите на страните от седемте най-големи икономики Г-7 се срещат в петък  с фокус върху битката с пандемията и климатичните промени.

На първия ден от форума в Карбис бей, Англия, водачите ще обсъдят възобновяване от пандемията с акцент върху даряването на ваксини против коронавирус и даването на финансова помощ за създаване на фабрики за произвеждане на ваксини. Британският министър председател Борис Джонсън, който е хазаин на срещата, изрази очакване страните от Г-7 да дарят общо 1 милиард ваксинни дози.  Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание страната му да подари 500 милиона дози от имунизацията на американската компания Пфайзер.

Вечерта кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат банкет в чест на водачите от Г-7. Очаква се да бъдат разисквани опазването на околната среда и битката с климатичните промени.

Това е и първата огромна интернационална среща на високо ниво за новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който встъпи в служба през януари. 

Китайският президент Си Дзинпин няма да участва на събитието, което събира на едно място водачите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и Съединени американски щати, нито получи почетна покана като австралийския министър председател Скот Морисън, президента на Южна Корея Мун Джае-ин и президента на Индия Нарендра Моди, който избра да остане в своята, с цел да се бори с новата вълна на COVID-19. 

Това е безмълвно самопризнание, че 47-мата среща на представителите на групата на индустриалните колоси в действителност е среща на върха с фокус върху тематиката „ Китай “, написа Блумбърг.

Анализаторите виждат в срещата шанс  водачите на Г-7 и техните посетители да накарат Байдън да отстрани някои от митата, наложени от Тръмп против Китай. Въпросът не е да се помогне на комунистическата партия на Си, защото точно облагането на китайските артикули с мита способства доста за разрушаването на веригите н доставка и за повишението на цените в световен проект.

По-конструктивен метод може да разреши на Си да седне на масата за договаряния с концепцията да се разнищи мистерията към произхода на ковид.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР