Лидерите на САЩ, Австралия и Великобритания обявиха, че Канбера ще

...
Лидерите на САЩ, Австралия и Великобритания обявиха, че Канбера ще
Коментари Харесай

Австралия купува атомни подводници от САЩ

Лидерите на Съединени американски щати, Австралия и Англия оповестиха, че Канбера ще закупи подводници с атомни мотори от Съединени американски щати, с цел да модернизира своя военен флот на фона на възходяща угриженост по отношение на упоритостите на Китай в Индо-Тихоокеанския район.

Партньорството под акронима АУКУС сред трите страни, оповестено през 2021 г, дава опция на Австралия да се снабди с атомни подводници, които са с по-модерна антирадарна система и по-големи качества от подводниците с стандартно задвижване.

 
Днес разгласяваме стъпките за реализиране на нашия първи план под егидата на АУКУС, който ще развие стандартния потенциал на Австралия за подводници с атомни мотори. Нека изясня през цялото време, с цел да няма комплициране или неразбирателство: Тези подводници са задвижвани от нуклеарна сила, те не са въоръжени с нуклеарни оръжия. Австралия е горда страна без нуклеарно оръжие и се е заела да остане такава. 
Джо Байдън, президент на САЩ 

Съгласно съглашението Съединени американски щати имат намерение да продадат на Австралия три подводници с нуклеарно задвижване клас " Вирджиния ", издигнати от " Дженеръл дайнамикс ", след 2030 г с опция за продажбата на още две, в случай че е нужно.

Това е най-голямата единична инвестиция на Австралия в защитата в нейната история.

 
Това ще бъде суверенна дарба на Австралия, построена от австралийци, командвана от Кралския австралийски флот и поддържана от австралийски служащи в австралийски корабостроителници. Строителството на тези лодки ще стартира през това десетилетие.
Антъни Албанезе, министър председател на Австралия 

В взаимно изказване тримата водачи подчертаваха, че техните страни са работили от десетилетия за поддържане на мира, стабилността и просперитета по целия свят, в това число в Индо-Тихоокеанския район.

Проектът ще приключи с производството на нов клас подводници Ес Ес Ен-АУКУС. Става въпрос за модерна платформа, която употребява най-хубавите технологии на Съединени американски щати, Англия и Австралия. Програмата ще бъде учредена на английски план от ново потомство и подводниците ще се строят в Обединеното кралство и Австралия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР