Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър

...
Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър
Коментари Харесай

Рама: България е срам, но основният проблем е пропуканият европейски дух

Лидерите на Сърбия, районен съд Македония и Албания Александър Вучич, Димитър Ковачевски и Еди Рама дадоха взаимно изказване в Брюксел и изговориха тежки думи за България.

„ Ще бъда пряк, предлагането е неприемливо – това, което се случва е сериозен проблем и удар по Европейски Съюз. Губим скъпо време, което действително нямаме. Тъпчем на едно място поради една страна-членка, която не може да се координира и да отблокира европейския ни път “, съобщи Ковачевски.

Той напомни, че страната му чака за участие към този момент 17 години и акцентира, че не е редно двустранните разногласия да стават многостранни с въвличането на Европейски Съюз.  Ковачевски  страната му е тръгнала диалогично и е вложила месеци за разрешаване на проблемите. 

Премиерът на Северна Македония не е във екстаз от Френското предложение и сложи своите условия за допустим вид за започване на договаряния:

- ясна дефиниция за македонския език в Преговорната рамка;

- историческите въпроси да не са критерии;

- договарянията за еврочленство да стартират преди смяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла;

От своя страна албанският водач Еди Рама изрече „ най-дълбоки съжаления за Европейски Съюз “. Той цитира заглавията в медиите, че през днешния ден е „ Важен исторически ден за Европа “. По думите му това е по този начин, само че е с негативна оценка “. Рама напомни, че Албания е подала документи преди 18 години.

„ Съжалявам ги. Съжалявам Европейски Съюз “, възмути се той.

„ Ние се срещаме българи с доста разнопосочни отзиви “, зави Рама и изясни, че има три вода, „ едни виждаме тук, едни там, а другите на друго място. “

„ Няма проблем, да има разделяне в разнообразни моменти, само че не и на този стадий. 17 години след подаването на документите, спомнете си Македония даже смени името си. Нали помните тя беше Македония, в този момент е Северна Македония. 18 години Албания чака да стартира договаряния “, върна се в историята той.

„ Но дано сме почтени. Причината не е единствено България. България е позор, само че повода е друга. Основният проблем е на пропуканият Европейски съюз “, акцентира Еди Рама.  

На въпрос на публицисти, дали вижда „ непозната интервенция “ зад решението на България, албанският водач съобщи, че не вижда такава.

„ Не мисля, че има някой или някои зад българската полуда. Това е решение на България. Искам да им кажа, че не съм склонен с метода, по който го вършат, да държат в плен две държави-членки на НАТО. Има доста време напред до момента в който действително се присъединим, а България може още десетилетия да прави това “, съобщи Рама и акцентира, че с началото на договарянията никой не става непосредствено член на Европейски Съюз.  

„ България са „ нормалните обвинени “, съобщи още Рама и добави, че албанците са „ твърд народ “ и няма да се предадат.

„ Ние не се отхвърляме и един ден сигурно ще станем членове на Европейски Съюз “, даде обещание той.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че се надява Скопие и Тирана скоро да стартират договаряния.  

„ Надявам се нашите другари от Скопие и Тирана ще доближат до започване на договаряния. Хората в тези страни го заслужават “, разгласи той.

„ Искам да кажа на Ковачевски и Рама, че те през днешния ден демонстрираха доста високо равнище и огромно почитание към всички “, акцентира Вучич.  

„ Сърбия има доста положително партньорство с Европейски Съюз. Тази година нашата страната ще получи 40 млн. евро от Брюксел “, изясни той.

„ Имаше в действителност доста огромен напън върху мен поради Украйна и Русия. Аз в действителност бях един от последните хора, които приказваха с Путин “, разяснява още той и съобщи, че е чел над 2 хиляди изявления по тематиката.

„ Благодаря на европейските сътрудници знам, че за тях през днешния ден е огромен ден поради Украйна и Молдова. Ние ще създадем всичко допустимо да реализираме прогрес до 10 декември. Надявам се, че тогава всички ще сме в по-добро въодушевление от през днешния ден “, приключи Вучич.  

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР