Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев са

...
Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев са
Коментари Харесай

Кирил и Асен опозорили одиторка . Осъдени са да платят 15 хил. лв.

Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев са наказани да платят 15 хиляди лв. на одиторка от финансовото министерство, която се почувствала афектирана, опозорена и изпаднала в потрес от тяхно изявление, обещано пред софийския затвор и оповестено на интернет страницата на " Продължаваме промяната " и в доста медии.   

Двамата би трябвало да платят и 2872 лв. разходи по делото. Решението на арбитър Венета Георгиева от Софийския областен съд е от 16 януари тази година. То е 30 страници и не е дефинитивно.  

Става дума за следното.

На 19.09.2022 година Петков и Василев  дават пред постройката на Централния софийски затвор изявление, на което има доста кореспонденти. Според одиторката с това си деяние " те давали началото на една невиждана личностна офанзива против нея, обективно изговаряйки неистини и очерняйки името й ". Същото изявление било обещано единствено 12 дни преди изборите за народни представители, извършени на 02.10.2022 година,  и за това тя дефинира тяхната " изява като една политизирана пи ар акция ".

Смята, че това се потвърждавало от изявлението на Кирил Петков, направено през 5-та и 36- та секунда на изявлението: „... и в действителност изборът, който би трябвало да създадем на 2-ри октомври, желаеме ли да имаме една мощна антикорупционна комисия... " Жената твърди, че точно заради тези изрази, изявлението бързо се популяризирало в медиите и станало налично за един доста огромен неустановен кръг от получатели. " До края на деня на 19.09.2022 година информацията била показана в общественото пространство допълнително от 20 електронни уеб страницата и събрала хиляди прочитания и гледания ", показва тя в исковата си молба.  И прецизира, че в медите изявлението било със заглавия като:  „ Петков и Василев разкриха една от най-порочните схеми при ръководството на ГЕРБ ",  „ Продължаваме промяната " с брифинг пред пандиза: ГЕРБ са манипулирали одитите на евросредствата през известен уебсайт ", „ Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата поради злоупотреби при одити на европроекти ".

Тя показва и много съответни изрази, изречени от двамата, като един от тях да вземем за пример е:  Всичко това се дава сега на Европейската прокуратура, с цел да може да се проверява, тъй като това значи, че одитът на европейските средства в България е бил безусловно преднамерено юридически. Европроектите са били авансово подбирани, одитирани са пчелини, вместо да са одитирани същинските планове и това нещо, най-малко доколкото ние имаме информация, е ставало с подкрепи от Брюксел. "

 
 
 
 
 
 
 
 
Когато чула техните изказвания тя изпаднала в потрес. Освен това била изплашена за живота и здравето на 84-годишната си майка, която била мощно смутена, откакто била прочела част от изявленията след изявлението. Изключително обезпокоена била за щерка си и цялото семейство, които също като нея били шокирани и мощно смутени от потребление на името й и лъжите и клеветите, които били изречени за нея.

Дъщеря й, на която предстояла сериозна интервенция, получила нервна рецесия и дни наред плакала и не можела да се успокои и помири с лъжите и клеветите, изречени по адрес на ищцата. Всичко това се отразило отрицателно и на одиторката, която страдала дружно със фамилията си. Възмущението й било двойно по-голямо, тъй като и тя била симпатизант и залагала огромни очаквания за смяна. Като почтен човек и експерт, предан на контрола, тя също желала смяна към по-добро, също желала както европейските, по този начин и националните средства да се разходват законосъобразно и рационално и постоянно като специалист е работила, водена от разпоредбите и законите.

В исковата си молба изяснява, че обществено била накърнена достойнството, достолепието и професионалната одиторска известност, уронени били престижът и престижът й като инспектор. Подкопани били професионалните й достижения и тези на институцията, в която работи, както и на Европейската комисия, която ревизира и приема резултатите от работата на организацията. Сочи, че е градила своята професионална известност и безупречно положително име в обществения бранш от 1996 година, когато почнала работа в Столично ръководство „ Държавен финансов надзор " към Министерството на финансите (впоследствие Агенция за държавен вътрешен финансов надзор - АДВФК) като финансов инспектор и вследствие на твърдоглав труд напредвала поредно в работата си като основен финансов инспектор, шеф на отдел и шеф на дирекция „ Контрол на бюджетните разпоредители " и „ Хармонизация и методология на одитната активност " в АДВФК и правоприемника й Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) (1996-2004). През октомври 2005 година по рекомендация на Европейската комисия дирекцията, ръководена от нея, била трансферирана от АДФИ в Министерството на финансите като дирекция „ Вътрешен надзор ", която дава отговор за промяната на държавния вътрешен надзор в България.

Сочи, че е отдадена на задачата в България да има мощен, работещ по интернационално признатите одитни стандарти вътрешен и външен одит и съответни системи за ръководство и надзор. В резултат на безупречната й известност и професионален опит била канена да споделя опита на България в региона на одита и контрола в Косово, Албания, Армения, Хърватска, Грузия, Молдова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР