Лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ ще се срещнат

...
Лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ ще се срещнат
Коментари Харесай

Бързат с коалицията за петък

Лидерите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България ще се срещнат за документа
Участници в договарянията нарекоха “свободни съчинения” сякаш общите 135 политики, които бяха публикувани от някои медии

Вторият кръг на договарянията е без камери

При закрити порти не престават втория кръг от договарянията сред специалистите на четирите партии, които се стремят да създадат държавно управление. В понеделник е извършена среща за бранш “земеделие”, на която е решено въпреки всичко таван на дотациите за земеделските производители да има.

За вторник са планувани срещите на преговорните екипи по туризъм, електронно ръководство, правораздаване, екология, просвета и други Участници във втория кръг от договарянето на политики настояват, че този път диалозите минават доста по-бързо и се отстраняват всички тематики, по които няма единогласие. Идеята на Кирил Петков и Асен Василев била в петък, когато е планувано първото съвещание на 47-ото национално заседание, да има подготвен текст на съдружно съглашение.

Затова и водачите на “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ” и “Демократична България” ще проведат среща най-късно в сряда, с цел да могат да изгладят наличието на съдружния документ.
От “Демократична България” и Българска социалистическа партия са безапелационни, че текстовете на съдружното съглашение би трябвало да са обвързани и с съответни периоди за осъществяване на всяка една от точките.

Днес в разнообразни медии и уеб сайтове се появиха “общи решения по 135 политики”. Пред “Труд” участници в договарянията изрично отхвърлиха да са разписвани сходни решения, както и да са получавали сходен документ от водените диалози. Експерти на обединенията нарекоха “свободни съчинения” сякаш общите 135 политики, които бяха тиражирани. По думите им сходни спекулации не самичък че не подкрепят, а и пречат на преговорния развой.

Всички членове на преговорните екипи са получили на електронните си пощи бележки от завършилия първи кръг на диалозите в мол “Парадайз”. До късно нощес партийните екипи са правили корекции, с цел да могат на следващия ден да изгладят проблематичните зони.

Всички участници в договаряния настояват, че министри и постове ще се разискват след изработването на съдружното съглашение. Неофициални диалози обаче не престават да текат, както и събиране на номинации за всяка властова позиция.

Партийните централи на бъдещите съдружни сътрудници интензивно вършат описи на държавните ведомства, организации и комисии, където са изтекли мандати или би трябвало да се създадат кадрови смени.

Заради договарянията
Нинова направи двойни съвещания на „ Позитано “


Ръководителите на преговорните екипи от Българска социалистическа партия заседават довечера, с цел да обобщят въпросите, по които би трябвало да се проведат втори кръг на договарянията за сформиране на държавно управление.

Ръководителите на работните групи от “БСП за България”, взели участие в договаряния за държавно управление с “Продължаваме промяната”, “Има подобен народ” и “Демократична България”, заседаваха два пъти в понеделник за изчистване на всички противоречиви моменти от диалозите до този миг в мол “Парадайз”.

Първото съвещание стартира малко след 13,30 часа, а от 17,30 часа социалистите заседаваха още веднъж, откакто работните групи са показали отчети по всички преговорни браншове.

“Трябва да има документално съдружно съглашение с ясни и съответни политики. Едва по-късно да се дефинира конструкция и личен състав на МС”, съобщи след първото съвещание Корнелия Нинова, представена от пресцентъра на левицата.

Нинова заключи и решението на специалистите на Българска социалистическа партия: “За нас преди всичко е значимо да бъдем общественият дирек в бъдещото ръководство и да защитим децата, и младите фамилии, работещите, бедните и пенсионерите, дребния и междинен бизнес”.

Припомняме, че в четвъртък вечерта към 23,00 часа Кирил Петков и Асен Василев разговаряха с част от управлението на Българска социалистическа партия на “Позитано” 20. Срещата не беше обявена авансово, само че е била по гледище на Петков и Василев.

На нея от Българска социалистическа партия са настояли преизчисляване на пенсиите към 2018 година, както и добавката от 120 лева да остане до края на пандемията. Пак на същите диалози Корнелия Нинова е дала да се разбере, че алените няма да правят отстъпка от позицията си за тематиката “Македония”.

На този декор от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия започнаха да нападат присъединяване на Българска социалистическа партия в диалозите за сформиране на държавно управление. “Има една група в Българска социалистическа партия, така наречен вътрешна съпротива, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те желаят промяна на преговорния екип и бъдещия екип да се договаря не от някой различен, а от тях. Тук желая да успокоя българските жители и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за ръководител на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, в случай че присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството на касаеше стабилността на цялата коалиция”, съобщи по този мотив пред Нова телевизия Явор Божанков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР