Лидерите на оставащите в ЕС 27 държави одобриха формално споразумението

...
Лидерите на оставащите в ЕС 27 държави одобриха формално споразумението
Коментари Харесай

ЕС към Великобритания: Довиждане, но ако решите да се върнете, вратата е отворена

Лидерите на оставащите в Европейски Съюз 27 страни утвърдиха официално съглашението за " развода " с Англия след по-малко от час разисквания. Сега въпросът е ще получи ли то утвърждението на Народното събрание на Острова.

Изглежда напредваме към последната крачка, съобщи на конференция ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. В персонален проект изпитвам горест, тъй като в сърцето си постоянно съм желаел Англия да остане. Дано нашите другари решат да се върнат, вратата ни постоянно ще остане отворена, добави той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че изпитва облекчение, само че и горест, тъй като Англия в действителност напуща. Попитан какво би споделил на тези британци, които гласоподаваха за оставане в Европейски Съюз, Юнкер съобщи, че те са били прави.

В признатите изводи е изразено упованието, че институциите на Европейски Съюз ще създадат нужното за цялостно утвърждение на новите текстове до 1 ноември. Политически и механически Европейски Съюз е подготвен да утвърди съглашението в период, посочи Туск. Toй обаче отхвърли да изключи изрично опцията за отсрочване на Брекзит и съобщи, че в случай че Англия изиска нова пролонгация, ще се съветва с държавите-членки.

По-рано Юнкер съобщи твърдо, че отсрочване няма да има и че това не е единствено мироглед на Лондон, а и негов. Но английската преса интерпретира думите му като опит да спомага на премиера Борис Джонсън да прокара договорката през Народното събрание, който за следващ път би трябвало да избира сред овакантяване без договорка и съглашение, обезпечено от премиера. Решението дали да има отсрочване е в ръцете на Европейския съвет, където решения взимат 27-те национални водачи.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар съобщи, че за последните две години е видял какво може да реализира единен на Европейски Съюз и е почувствал голямата взаимност на останалите страни с дребната му страна. " Понякога дребните страни като Ирландия се боят, че организация като Европейски Съюз ще ги погълне. Но Ирландия се усеща уважавана ", сподели той и добави, че Англия постоянно е добре пристигнала, в случай че реши да се завърне.

Европарламентът е подготвен да съблюдава периода

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи през днешния ден, че Народното събрание ще е в положение да ратифицира проектоспоразумението за Брекзита до 31 октомври, в случай че то бъде утвърдено от водачите на Европейски Съюз и Камарата на общините в Лондон, съобщи организация " Асошиейтед прес ".

След като беседва с ръководителите на Европейски Съюз на срещата им в Брюксел, Сасоли сподели: " Готови сме да осъществим своя дълг, който е да проучим текста и да приемем нужните процедури, с цел да бъдат спазени рестриктивните мерки във времето ". По думите на италианеца Европейският парламент има " последната дума ", само че преди този момент би трябвало да се произнесат други.

Ако Уестминстър също гласоподава " за " договорката, Европейският парламент ще може да утвърди документа идната седмица в Страсбург, т.е. към седмица преди 31 октомври, когато Англия би трябвало по проект да напусне съюза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (771)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР