Лидерите на Г-7 заплашиха с нови санкции срещу Русия, а

...
Лидерите на Г-7 заплашиха с нови санкции срещу Русия, а
Коментари Харесай

Г-7: Нови санкции срещу Русия, ако атаката срещу Украйна продължи

Лидерите на Г-7 заплашиха с нови наказания против Русия, а първият посланик на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че групата на богатите страни е " изцяло единна " в осъждането на нашествието на Москва в Украйна.

Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и Съединени американски щати предизвестиха в взаимно изказване, че ще " подхващат спомагателни стъпки ", с цел да прибавят към към този момент оповестените наказания, в случай че Русия не приключи дейностите си.

Евентуални военни триумфи на Русия в Украйна, реализирани посредством продължаващата ѝ акция, водеща до " всякаква смяна на статута ", като да вземем за пример анексиране на територия, " няма да бъдат приети ", обявиха външните министри на Г-7 в взаимно изказване.

В следващо изказване Блинкен съобщи, че групата " в никакъв случай не е била по-обединена, с цел да отбрани и резервира свободата и суверенитета на Украйна и всички страни в света ".

Страните от Г-7 към този момент постановиха строги наказания на Русия поради нахлуването в прилежаща Украйна.

Съединените щати и Европейски Съюз изключиха някои съветски банки от интернационалната система за банкови разплащания SWIFT и ги насочиха персонално към президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

В неделя Япония съобщи, че също ще се причисли към отстраняването на определени съветски банки от системата за продан на известия SWIFT, ще предложи филантропична помощ в размер на милиони евро и ще се опита да разпознава и замрази активи, принадлежащи на Путин и други съветски публични лица.

Блинкен съобщи, че стъпката на Токио показва " единството и решимостта " на Г-7 и ще спомогне за " налагането на големи разноски на Русия и ще осуети способността ѝ да води войната си в Украйна ".

Европейският съюз разгласи проектите си да забрани достъпа на съветски самолети до въздушното си пространство, откакто по-рано обособени страни членки и Англия започнаха сходни ограничения.

Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 година, само че Западът отхвърля да признае смяната в териториалния статут.

От 2014 година Москва поддържа и сепаратистите в източните украински области Донецк и Луганск в спор, който съгласно мониторингови групи е лишил живота на повече от 14 000 души. Решението на Путин да признае сепаратистките републики за самостоятелни страни тази седмица провокира интернационално наказание като посягане против териториалната целокупност на Украйна.

Този ход се оказа въведения към съветската инвазия на 24 февруари./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР