Лидерите на Г-20 се събират в Индия за среща на върха, пропусната от Си и Путин

...
Лидерите на Г-20 започнаха да се събират в петък в
Коментари Харесай

Лидерите на Г-20 започнаха да се събират в петък в Ню Делхи, надявайки се да постигнат напредък по отношение на търговията, климата и множество други глобални проблеми, въпреки че китайският и руският президент пропуснаха срещата на върха.

Г-20 беше замислен в разгара на финансовата криза от 2008 г. като начин за управление на глобалната икономика.

Но когато президентски и премиерски самолети започнаха да кацат в индийската столица, подчертаното отсъствие на китайския Си Дзинпин повдигна въпроси относно какво, ако изобщо има нещо, разнородният блок все още може да постигне съгласие.

Докато срещата на върха трябваше да започне, официалните лица все още не трябваше да постигнат обичайната рутинна задача да изгладят разногласията и да финализират съвместно комюнике, което лидерите да подпишат.

Не е посочена официална причина за неявяването на Си, но Китай беше открит относно желанието си да преобърне традиционно ръководените от САЩ групи като Г-20 и да ги замени с нещо, което е по-податливо на интересите на Пекин.

Си ще вместо това да бъде домакин на лидерите на Венецуела и Замбия в Пекин.

Дипломатическото оскърбление и обвиненията във военни престъпления също държат руския лидер Владимир Путин далеч, въпреки че Москва продължава да оказва натиск върху съюзниците си да смекчат международното осъждане на нейната инвазия в Украйна.

" За пореден път Владимир Путин не успява да покаже лицето си на Г-20“, каза британският премиер Риши Сунак.

„Той е архитект на собственото си дипломатическо изгнание, изолирайки се в президентския си дворец и блокирайки критиката и реалността. „

„Останалата част от Г-20 междувременно демонстрира, че ще се появим и ще работим заедно, за да вземем парчетата от унищожението на Путин.“

„Наблюдение внимателно“

Насочване към на върха, президентът на САЩ Джо Байдън също настоя, че срещата все пак ще „постигне резултати“, въпреки че пазарите се тревожеха, че търговската война между двете най-големи икономики в света е готова да ескалира.

Въртят се слухове, че Китай може да е готов да забрани Apple вездесъщ iPhone.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, говорейки по Air Force One, пътуващ за срещата, парира запитвания относно тези слухове.

Въпроси като „какво ги мотивира, какъв ще бъде обхватът на това и какво те смятат, че нетният ефект от това ще бъде" Пекин трябва да отговори, каза той.

Много лидери на Г-20 се страхуват, че техните икономики вече са изложени на риск от съпътстваща щета, тъй като големите зверове на световната търговия се захващат с рогата.

Икономисти казват, че ограниченията на САЩ върху трансфера на чувствителни технологии към Китай задълбочиха забавянето на втората по големина икономика в света.

Те обаче посочват и сериозни структурни проблеми в Китай, като свиваща се работна сила, по-бавна производителност и прегрята пазара на недвижими имоти.

Говорейки в Делхи в петък, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че забавянето на китайския растеж носи рискове за целия свят.

„Китай е изправен пред различни краткосрочни и дългосрочни глобални предизвикателства, икономически предизвикателства които наблюдаваме внимателно“, каза тя.

„Въпреки това Китай има доста малко политическо пространство за справяне с тези предизвикателства“.

Централна сцена

Домакинът на срещата на върха индийският премиер Министър Нарендра Моди – усещайки възможността да усъвършенства акредитивите си като държавник преди преизбиране в началото на следващата година – се напъха в политическата празнота.

Колоните, които ревят от международното летище в Ню Делхи – кръстено на някогашният всемогъщ и винаги присъстващ премиер Индира Ганди -- не може да има съмнение кой управлява днес.

От плакати, афиши и билбордове образът на Моди се взира надолу като самото публично лице на двудневната среща на върха .

В някои Моди просто приветства делегатите. В други той изнася приемливи лозунги за развитие, работни места и „даване на глас на глобалния юг“.

Сумедха Дасгупта, старши анализатор за Азия в Economist Intelligence Unit, вярва, че „Индия ще се опита да бъде надежден глас, който може улесняване на диалога между глобалния север и юг".

Моди изглежда готов да осигури поне една конкретна стъпка в тази посока - като няколко лидери изразиха подкрепа за разширяването на блока в "G21" и включването на Африканския съюз като постоянен член.

Усилията на Моди да накара Г-20 да се справи с глобалното преструктуриране на дълга и шоковете в цените на суровините след нахлуването на Русия в Украйна бяха по-малко успешни.

Среща на енергийните министри на Г-20 през юли също не успя да постигне съгласие по пътна карта за постепенно намаляване използването на изкопаеми горива - или дори да споменем въглищата, мръсното гориво, което остава ключов източник на енергия за икономики като Индия и Китай.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР