Лидерите на Г-20 разкриват сериозни разногласия относно Украйна и изменението на климата

...
Лидерите на Г-20 премахнаха дълбоките разногласия относно войната в Украйна
Коментари Харесай

Лидерите на Г-20 премахнаха дълбоките разногласия относно войната в Украйна и справянето с изменението на климата в събота, избягвайки директна критика към Москва и каквото и да е конкретно обещание за постепенно премахване на замърсяващите изкопаеми горива.

Лидерите на групировката, която обединява Русия, както и някои от най-ревностните поддръжници на Украйна, се бориха да постигнат съгласие по много неща, по-специално относно 18-месечната инвазия.

Но изправени пред голямо дипломатическо неудобство, домакинът Индия притисна членовете да съгласуват общо изявление на двудневна среща на върха в столицата Ню Делхи.

Тъй като Владимир Путин си остана у дома, за да избегне политическото позор и риска от арест по обвинения във военни престъпления, Групата на 20-те осъди използване на сила за териториална печалба, но се въздържа от директна критика на Русия по име.

„Имаше различни гледни точки и оценки на ситуацията“, се казва в изявлението на лидерите.

Европейските нации и Съединените щати са настоявали за Г-20 да не смекчава по-ранното си осъждане на война, която предизвика скокове на цените на храните и горивата в световен мащаб.

С дългогодишния руски съюзник Индия начело на Г-20, съюзниците на Украйна изглежда се провалиха в това предложение.

Киев външното министерство осъди изявлението като „няма за гордост“, но високопоставен служител на Белия дом каза, че Вашингтон е доволен от резултата.

„От наша гледна точка, то върши много добра работа“, съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери.

Той каза, че изявлението на Г-20 подкрепя „принципа, че държавите не могат да използват сила, за да търсят териториални придобивания или да нарушават териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на други държави.“

С Путин многократно повдига Призракът на конфликта да се превърне в атомен, Съливан също посочи съгласието на Г-20, че „използването на ядрени оръжия е недопустимо“.

„Поетапно намаляване“

По отношение на климата, Г-20 също намериха минимални общи позиции, въпреки срещата в това, което според климатичния мониторинг на ЕС вероятно ще бъде най-горещата година в човешката история.

С големите производители на изкопаеми горива, включително Саудитска Арабия, Русия и Австралия –  и зависими от въглищата нации като Индия и Южна Африка –  около таблица, нямаше всеобхватен ангажимент за постепенно премахване на замърсяващите горива.

Подобна мярка беше счетена за „незаменима“ от ООН само ден по-рано за постигане на цел за нулева нетна консумация.

Вместо това страните от Г-20 обещаха да тройни възобновяеми енергийни източници до 2030 г., като същевременно се ангажира само с „поетапно намаляване“ на въглищата „в съответствие с националните обстоятелства“.

Водещите икономики на Г-20 представляват 85 процента от световния БВП и подобно количество емисии, предизвикващи глобално затопляне на климата.< p>Докато някои приветстваха ангажимента на групата към възобновяемите източници на енергия, активистите на кампанията Global Citizen осъдиха нежеланието й да се откаже от изкопаемите горива.

„Това е ужасен сигнал към света, особено към най-бедните и уязвими страни и население, които страдат най-много от климата промяна“, каза вицепрезидентът на неправителствената организация за глобално застъпничество Фридерике Родер.

Шоуто на Моди

При постигането на окончателното споразумение индийският премиер Нарендра Моди благодари на лидерите за тяхната „упорита работа“ и удари церемония чукче, за да приеме декларацията.

Моди имаше сериозна лична инвестиция в успеха на срещата на върха, която той определи като дипломатическото навършване на пълнолетие на Индия и я използва, за да засили вътрешния си авторитет преди изборите догодина.

В друга победа за усилията на Моди да представи страната си като глас на Глобалния Юг, Африканският съюз в събота се присъедини към Г-20, за да даде на континента по-широко представителство.

„С одобрението на всички, моля ръководителя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20“, каза Моди, твърдейки, че това е превърнало групировката в „народна Г-20“.

Африканският съюз представлява 1,4 милиарда души в 55 членове –  включително шест управлявани от хунта нации, които в момента са отстранени.

„Като континент очакваме с нетърпение да продължим напредъка на стремежите си на глобалната сцена, използвайки платформата на Г-20“, публикува нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу, който присъства на срещата, в X, известен преди като Twitter.

Г-20 беше замислен в разгара на финансовата криза от 2008 г. като начин за управление на световната икономика, но намирането на консенсус между членовете става все по-трудно през последните години.

Дори самото значение на групировката беше поставено под въпрос преди срещата на върха, с Китайският президент Си Дзинпин реши да си остане у дома – ход, който широко се възприема като умишлено пренебрежение.

Търговски коридор 

Срещата на върха видя широк съюз от държави, подкрепящи амбициозни инфраструктурни планове за по-тясно обвързване на Европа, Близкия изток и Индия чрез поредица от търговски проекти.

Съединените щати, Саудитска Арабия, ЕС, Обединените арабски емирства и други подписаха сделката, която включва пристанища, железопътни линии, телекомуникации и мрежи за електричество и чиста енергия, и може да предложи алтернатива на подкрепените от Китай инвестиции.

Споразумението идва с активно ангажиране на Вашингтон с Рияд, основен производител на петрол и партньор в сигурността, тъй като насърчава кралството да нормализира връзките с Израел.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР