Лидерите на Европейския съюз създадоха извънреден регламент за справяне с

...
Лидерите на Европейския съюз създадоха извънреден регламент за справяне с
Коментари Харесай

Кофас: до 2025-2026 -а доставките на газ може да продължат да бъдат проблем

Лидерите на Европейския съюз сътвориха ексклузивен правилник за справяне с високите цени на газа. Мерките включват нови правни принадлежности за взаимно закупуване на газ сред държавите-членки на Европейски Съюз, създаването на спомагателен бенчмарк за газ вместо холандския газов пазар (Dutch TTF), евентуален " краткотраен и динамичен " таван на цената , както и понижаване на неустойчивостта на пазарите на енергийни деривати.

Въпреки този проект, от Кофас чакат компликациите с доставките да продължат до 2025-2026 година когато потенциалът за LNG ще бъде разполагаем измежду страни-износители като Катар, Австралия или Съединените щати.

Какви са рисковете съгласно специалистите?

Мерките за ограничение на цените на газа в Европа може да провокират спомагателни договаряния и не се чака да бъдат приложени в кратковременен проект. Таванът на цените обаче може да направи европейския пазар неатрактивен за доставчиците и да отклони товари с LNG. Високите цени на силата в Европа през последните дванадесет месеца, да вземем за пример, са съдействали за привличане на товари с полутечен природен газ, които другояче биха били ориентирани към Азиатски страни като Пакистан, Индия или Шри Ланка.

Въпреки че детайлите по залагане на таван на цената на газа не са обществени досега, този механизъм може да усложни напъните на Европейски Съюз да обезпечи доставки за зимата на 2023-2024 година .

Имаше митинги в няколко страни, измежду които Франция и Германия, ориентирани към заплатите и нужните за живот средства. Очаква се те да продължат, предизвиквайки общественото напрежение и негативното влияние върху стопанската система.

Очакваните метеорологични условия през зимата на 2023-2024 година в Северна Америка и Азия също са рискови за обстановката. Според метеоролози те ще бъдат сурови, до момента в който тук-там в южното полукълбо ще доминира суша. Следователно Съединените Щати, които тази година се трансфораха в огромен снабдител на LNG за Европа, може да приоритизират локалните клиенти заради по-високото търсене.

Друг риск , който крие слагането на таван на цените, е обвързван с икономисването на енергия. Ако цените на газа са лимитирани, съществува възможност и семействата, и фирмите да имат по-малко тласъци да понижат своята консумация.

Международната енергийна организация упорства за понижаване на газовото ползване с 13% след зимния сезон 2022-2023 година Усилията на водачите на Европейски Съюз да обезпечат доставките на газ в Европа през идните зимни сезони може да отклони финансови запаси от в допълнение ускорение на възобновимите енергийни източници.

Докато изгарянето на природен газ се смята за източник на сила, който провокира по-малко излъчвания на CO2 от въглищата, той въпреки всичко е изкопаемо гориво, което замърсява. Това води до потребността стопанските системи да се стремят към стратегия за енергиен преход.

Европейски Съюз би трябвало да сложи преди всичко поддръжката за семействата и предприятията, с цел да се оправят с рецесията. За тази цел, Европейски Съюз отдели към половин трилион евро от септември 2021 година Енергийната рецесия може да попречи на разпределението на средствата, нужни за увеличение на каузи на възобновимата сила в европейския енергиен микс, във време на влошаващи се стопански условия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР