Лидерите на Европейския съюз отпразнуваха 10-ата годишнина от Договора от

...
Лидерите на Европейския съюз отпразнуваха 10-ата годишнина от Договора от
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС отбелязаха Договора от Лисабон на фона на призиви за реформи

Лидерите на Европейския съюз отпразнуваха 10-ата годишнина от Договора от Лисабон , юридически крайъгълен камък на фона на апелите за реформиране на блок , отслабен през последното десетилетие от икономическите и миграционните рецесии, възходящия евроскептицизъм и Брекзит , оповестяват " Ройтерс " и АП.

Неделя бе и първият работен ден за нова изпълнителна власт в Европейски Съюз с нейния немски ръководител Урсула фон дер Лайен.

" Европа е заричане, бъдеще, нещо, което всички би трябвало да построяваме, тухла по тухла и ден след ден ", изяснява фон дер Лийен.

Десет години след влизането в действие на Договора от Лисабон, блокът, умислен да издигне единството от пепелта на ВСВ, се озова в разцепление .

Германия и Франция, главната ос на Европейски Съюз , предходната седмица приканиха за " Конференция за бъдещето на Европа ", доникъде на 2022 година, с цел да се сътвори Европейски Съюз, който е " по-единен и върховен ".
 Франция и Германия с огромен план за реформиране на Европейски Съюз
Франция и Германия с огромен план за реформиране на Европейски Съюз

Проектодокументът приканва за " Конференция за бъдещето на Европа ", която да стартира от идната година и да продължи до 2022 година

Договорът от Лисабон опрости вземането на решения в съюз , който неотдавна се разшири до 28 членове с включването на 12 страни от някогашния руски блок .

Той ускори ролята на Екологичен потенциал и понижи пълномощията на държавните управления за несъгласие върху законодателните промени , само че все пак остави няколко области като външна политика и налозите, които изискват единогласие - и по този метод е уязвим за несъгласие от една страна членка.

През 2015 година блокът не съумя да приложи обща политика за леговище , с цел да се оправи с притока на бежанци от Близкия изток - най-тежката миграционна рецесия след Втората международна война.

Европейски Съюз също по този начин е разграничен по отношение на икономическата промяна , което поражда опасения, че евровалутата , споделена от 19 от нейните държави-членк и , може да не е задоволително мощна, с цел да издържи на бъдеща финансова рецесия .

Всичко това е ново начало в бурни за Европейския съюз времена.
 Започва мандатът на новата Европейска комисия
Започва мандатът на новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен влиза в историята като първата жена-председател…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР