Лидерите на ЕС ще обсъдят по какъв начин да се

...
Лидерите на ЕС ще обсъдят по какъв начин да се
Коментари Харесай

Европейските лидери обсъждат мерки срещу енергийната криза

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят по какъв метод да се оправят с енергийната рецесия в Европа. Държави като Италия упорстват за бързо и амбициозно ограничение на цените, само че се опълчват на Германия, съобщи БГНЕС.

" Седем месеца закъснение ни доведоха до криза ", съобщи италианският министър-председател Марио Драги пред сътрудниците си на срещата на върха по-рано този месец, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на свои източници.

Стремежът към общ метод беше в допълнение усложнен от различията сред Франция и Германия, които избухнаха в сряда, когато те отложиха постоянната среща сред министрите.

Трудно се реализират решения в Европейски Съюз, когато най-големите сили в съюза не се схващат между тях.

" Имаше огромен прогрес, само че не и фундаментален пробив ", съобщи почитан посланик от Европейски Съюз за Агенция Франс Прес.

" Приоритетите се разграничават: Германия е избрала сигурността на доставките, тъй като може да си разреши високите цени, само че доста страни не могат да се оправят с разноските ", добави дипломатът.

Предложенията на Комисията включват концепцията да се разреши взаимно закупуване на сила от енергийните колоси в Европейски Съюз, с цел да се реализиран по-ниски цени за попълване на запасите.

Друго предложение е да се даде на Комисията пълномощието да сътвори ценови " кулоар " за главния газов показател в Европа, с цел да се намеси, в случай че цените излязат отвън надзор.

На срещата си в Брюксел водачите на Европейски Съюз ще разискват предложенията на Комисията, като някои страни желаят нещо доста по-широко от това, което се предлага.

" Не би трябвало да желаеме от Комисията четири пъти едно и също нещо, с цел да имаме предложение ", съобщи испанският министър на екологичния преход Тереса Рибера пред Агенция Франс Прес преди срещата на върха.

" Разочароващо е да забележим какъв брой муден и непосилен е отговорът на Европа на рецесията, пред която сме изправени ", сподели Рибера.

Голям проблем е връзката в Европа сред цените на газа и електрическата енергия. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз показателят на цените на газа оказва помощ за определянето на цената на електрическата енергия на целия континент.

Но показателят внезапно се увеличи, откогато Русия нахлу в Украйна, защото Москва внасяше 40% от природния газ в Европейски Съюз

Няколко страни приканват за изключение от механизма за установяване на цената на газа.

Такова към този момент беше предоставено на Испания и Португалия по-рано тази година. То им даде повече независимост да поддържат по-ниски цени на електрическата енергия макар скока на цените.

Германия се опълчва на тази концепция с аргумента, че по-евтиният газ ще разубеди потребителите да понижат потреблението си на сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР