Лидерите на ЕС се споразумяха за налагане на икономически санцкии

...
Лидерите на ЕС се споразумяха за налагане на икономически санцкии
Коментари Харесай

ЕС наложи санкции, но не изключи Русия от SWIFT

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за налагане на стопански санцкии против Русия. На този стадий обаче страната няма да бъде изключвана от интернационалната платежна система SWIFT.

След съвещание в Брюксел късно в четъвртък бе оповестено, че глобите засягат финансовия бранш, енергетиката и превоза, стоките с двойна приложимост, както и експортния надзор и експортното финансиране, визовата политика, спомагателни описи на съветски жители и нови критерии за включването им в описите. Санкциите влизат в действие неотложно.

" Европейският съвет акцентира още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. Той приканва всички страни да не признават двете самопровъзгласени сепаратистки формирания и да не им оказват подпомагане или да ги подкрепят по какъвто и да е метод ", написа в заключенията на съвета.



Според висшия представител по външната политика Жозеп Борел това са най-тежките ограничения, които съюзът в миналото е налагал. По мотив оставането на Русия SWIFT немският канцлер Олаф Щолц разяснява, че съюзът би трябвало да резервира някои наказания в арсенала си за по-късен стадий.
Очаква се през днешния ден на съвещание на съвета по външни работи да се одобрят още ограничения против съветската страна.

" С Путин нищо не е изключено ", сподели Борел в отговор на въпрос дали е допустимо Русия да нахлуе и в друга страна.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола прикани за " солидни, невиждани и сурови " наказания против Русия. Тя изиска ограничения с по-далечен обсег, измежду които и изключването от SWIFT.

Европейските водачи приканиха наказания да бъдат наложени и на Беларус.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР