Лидерите на ЕС се договориха за „поетапно, пропорционално и обратимо“

...
Лидерите на ЕС се договориха за „поетапно, пропорционално и обратимо“
Коментари Харесай

ЕС и Турция заедно пресичат миграцията

Лидерите на Европейски Съюз се договориха за „ поетапно, съразмерно и обратимо “ обновяване на съдействието си с Турция по въпросите на миграцията и търговията.

Решението бе взето по време на видеоконферентната среща на върха на Европейски Съюз през вчерашния ден вечерта.

Рестартирането ще се концентрира върху някои основни въпроси като миграцията и търговията, съгласно заключителното изказване на Европейския съвет.

По отношение на миграцията водачите стартираха проект, който има за цел да резервира съществуващото съглашение от 2016 година с Турция. До в този момент то доста понижи идването на бежанци в Гръция, през егейските острови и през поречието на Марица, както и на практика спря незаконните прекосявания на българската граница. Първоначално договорката беше подписана за 6 млд. евро, само че в този момент тя би трябвало да бъде обновена. Турция към момента е хазаин на към 4 млн. сирийски бежанци. Окончателният документ разпорежда на Европейската комисия да показа предложение „ за продължение на финансирането на сирийските бежанци в Турция, както и в Йордания, Ливан и други елементи на района “.

Комисията обмисля да събере общо към 2,5 милиарда евро от страните-членки и Европейски Съюз за в началото тригодишно финансиране.

Съвета стартира да „ работи по мандат за рационализация на Митническия съюз “, който стопански свързва Европейски Съюз и Турция.

Кипър и Гърция имат редица районни проблеми с Турция. Това затруднява и връзките на Европейски Съюз с Турция, която остава претендент за присъединение към Европейски Съюз. Но на тази среща 27-те водачи регистрираха обстоятелството, че в последните месеци напрежението доста е намаляло. И са на разположение опити от двете страни за градивно решение на проблемите.

На среща през декември водачите на Европейски Съюз започнаха наказания против Турция, само че за в този момент те не се ползват, в символ на благосклонност.

Турция приветства изказването, оповестено след срещата на водачите на Европейски Съюз през вчерашния ден вечерта, заявявайки, че страната също желае да развива връзки с блока въз основа на съвместен интерес и съдействие.

В изказване външното министерство съобщи, че деескалацията на напрежението и отварянето на канали за разговор са станали вероятни с помощта на напъните на Турция и няколко държави-членки на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР