Лидерите на ЕС се договориха да започнат преговори за членство

...
Лидерите на ЕС се договориха да започнат преговори за членство
Коментари Харесай

Европейският съвет одобри начало на преговорите с Босна и Херцеговина

Лидерите на Европейски Съюз се договориха да стартират договаряния за участие с Босна и Херцеговина, макар че западнобалканската страна би трябвало да свърши още доста работа преди те да започват публично. Но политическото решение бе взето с болшинство, откакто по-рано Европейска комисия предложи този развой да стартира. Председателят на Съвета Шарл Мишел поздрави управлението на Босна и Херцеговина, само че побърза да подчертава на нуждата от промени.В заключенията от Съвета 27-те подчертаха, че Босна да продължи да подхваща „ всички подобаващи стъпки, избрани “ от Комисията, които включват стопански, правосъдни и политически промени, както и по-ефективни старания за справяне с корупцията и прането на пари.
Най-накрая: основен миг, който демонстрира доколко Европейският съвет показва единение и геополитическа упоритост. Решихме да стартираме договаряния за присъединение с Босна и Херцеговина. Това е значим крайъгълен камък. Призоваваме Комисията да създаде рамката за договарянията. Разбира се, има стъпки, през които би трябвало да се мине.
Шарл Мишел – ръководител на Европейския съвет 

Босна е раздирана от етнически разделения, десетилетия след войната от 1992-95 година, която фрагментира страната и остави над 100 000 жертви и милиони разселени хора.През 2022 г Босна получи статут на кандидат-член. За да се причислят към Европейски Съюз, страните кандидатки би трябвало да преминат през дълъг развой, с цел да приведат своите закони и стандарти в сходство с тези на блока и да покажат, че техните институции и стопански системи дават отговор на демократичните правила.Евролидерите също по този начин приканват Съвета на Европейски Съюз бързо да утвърди преговорните рамки за Украйна и Молдова, препоръчани от Европейска комисия. Европейският съвет приветства напредъка на двете страни по промените, свързани с присъединението към Европейски Съюз. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР