Лидерите на държавите от НАТО се събират на историческа среща

...
Лидерите на държавите от НАТО се събират на историческа среща
Коментари Харесай

Повече военни в Европа, нови членове, фокус върху Русия и Китай. НАТО се готви за историческа промяна

Лидерите на страните от НАТО се събират на историческа среща в Мадрид. На масата са отговорът на съветската експанзия против Украйна, приемането на Швеция и Финландия, само че и очертаването на цели за идващото десетилетие. Как ще се промени Алиансът?

Руската инвазия в Украйна раздруса НАТО до основи. И даде мотив да се приказва за смяна.

Седем десетилетия след основаването си Алиансът организира среща в Мадрид , която цели да го върне към задачата, с която е основан – да предотвратява съветската експанзия против съдружниците.

В дневния ред има няколко съществени точки – увеличение на поддръжката за Украйна , която продължава да се съпротивлява против съветската военна експанзия, увеличение на военното наличие в източния фланг и слагане на цели за идващото десетилетие – с акцент върху удържането на възходящите упоритости на Китай .

Лидерите на страните от НАТО би трябвало да вземат и решение за кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в организацията. Несъгласието идва единствено от една страна членка – Турция , само че това е задоволително, с цел да блокира процеса.
Русия и войната в Украйна
НАТО е учредена след Втората международна война за да се опълчи на опасността от Съветския съюз. След разпадането му Алиансът стартира да счита Русия не за зложелател, а за „ стратегически сътрудник “. Войната в Украйна промени това.

Русия е главен съперник на НАТО и срещата в Мадрид ще бъде отдадена най-вече на отговора на съветската експанзия против Киев. Алиансът би трябвало да вземе решение да подкрепи военно Украйна и по едно и също време с това да ускори отбранителните качества в Източния фланг на блока, където страните от Румъния и Полша до Литва, Латвия и Естония се притесняват, че може да са идната цел на съветския президент Владимир Путин.

Очаква се на срещата в Мадрид да бъде разисквана нова военна помощ за Украйна. Страната към момента употребява руски оръжия и муниции, само че Западът ѝ изпраща съвременни оръжия, които са съвместими със стандартите на НАТО. Украинският президент Володимир Зеленски ще направи видео послание по време на срещата в Мадрид.

Алиансът се пробва да въоръжава Украйна, без да провокира пряк конфликт с Москва. За задачата страните членки сами изпращат оръжие на Киев. Опасенията от пряк конфликт с Русия са измежду аргументите вероятно участие на Украйна в блока да не е на дневен ред.

На срещата на върха в Мадрид се планува да бъде взето решение за увеличение на военното наличие в Източна Европа. Това включва както военна техника, по този начин и бойци. Очаква се и увеличение на числеността на силите за бързо реагиране на НАТО. В понеделник генералният секретар на организацията заяви, че проектът е силите за бързо реагиране да бъдат увеличени до 300 000 души.
Членството на Швеция и Финландия
Руската експанзия против Украйна провокира Швеция и Финландия да се откажат от досегашната си политика на неутралитет и да изискат да се причислят към НАТО. Те обаче се сблъскаха с затруднение – позицията на Турция. Решенията за приемане на нови членове в НАТО става с единогласие, а Анкара към този момент отхвърля да се съгласи за участието на Стокхолм и Хелзинки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че ще допусне участието им в Алианса единствено в случай че те трансформират позицията си във връзка с кюрдските групировки, които Анкара счита за терористи. Той упрекна двете страни, че одобряват членове на тези организации на територията си и подкрепят активността им.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг провежда диалози сред Турция, Швеция и Финландия за да се изчистят несъгласията. Предстои нова среща в границите на форума в Мадрид тази седмица. Няма гаранция, че това ще докара до пробив в границите на тази среща.
Русия, Китай и бъдещето на НАТО
Освен незабавните проблеми, провокирани от войната в Украйна, Алиансът има и по-дългосрочни въпроси за решение в Мадрид. Организацията би трябвало да приема нова Стратегическа идея за идващото десетилетие – документ, който разпознава най-големите закани за сигурността на НАТО и показва тактики за оправянето с тях.

Русия безспорно ще остане приоритет. Очаква се обаче документът за пръв път да се занимава с възходящия боен капацитет на Китай, който разгласи амбициозни проекти за разширение на военноморските си бази в Тихия океан.

Лидерите на Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея за пръв път са поканени на срещата на върха на страните от НАТО като посетители. И четирите страни поддържат Украйна във войната с Русия. Самата Япония има лични териториални разногласия с Москва. Японският министър председател Фумио Кишида ще разиска с водачите на страните от НАТО напъните за реализиране на „ свободен и отворен “ тихоокеански район, тъй като сигурността на Европа и Азия е „ неделима “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР