Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера, през

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера, през
Коментари Харесай

Страните от ЕС не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана

Лидерите на страните от Европейския съюз не съумяха през вчерашния ден, през първия ден на срещата си на високо ниво да се договорят за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания, заяви литовският президент Гитанас Науседа, съобщи Франс прес.

"Има известно отчаяние. Трябва да признаем, че не успяхме да реализираме консенсус, тъй като три страни отхвърлиха да поканят двете страни да стартират договаряния ", сподели Науседа пред публицисти след края на първия ден от форума в Брюксел.

"Всички са съгласни, че Северна Македония е направила доста: тя промени името на страната, промени конституцията си и е направила всичко, с цел да бъде поканена. Затова считам, че неналичието на решение ще има съществени политически последствия в самата Северна Македония ", предизвести той.

Франция е една от трите страни, които блокират започването на договаряния и отхвърлят да разделят разискването на двете кандидатки.

Дебатите за разширението на Европейски Съюз бяха дълги и сложни, сподели френски посланик. "По тази тематика няма никакъв утвърден текст, тъй като няма единодушие за започване на договаряния за присъединение ", посочи той.

Франция упорства за промяна на процеса на присъединение, който счита за "неефективен " и "онеправдаващ ".

Започването на договаряния изисква цялостно единогласие на страните членки.

Държавните глави и държавните ръководители ще продължат през днешния ден разискванията за участието на Скопие и Тирана, заяви Анти Рине, министър председателят на Финландия, която сега ръководи Европейския съвет.

"Не съм сигурен, че това е реалистично (започването на договаряния сега), само че мисля, че можем да реализираме единодушие ", сподели Рине.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР