Лидерите на държавите от ЕС влизат в сериозен спор около

...
Лидерите на държавите от ЕС влизат в сериозен спор около
Коментари Харесай

Пазарът е счупен: ЕС влиза в тежка схватка заради цените на газа и тока

Лидерите на страните от Европейски Съюз влизат в сериозен спор към настояването на част от страните за интервенция в свободния енергиен поради фрапантното повишаване на природния газ и тока. 

Премиерите на Италия, Испания, Португалия и и Гърция оферират разнообразни проекти, в които се включват ограничения като налагане на таван за цените на газа, въвеждане на обща система за запазване на газ, въвеждане на общи енергийни публични поръчки на равнище Европейски Съюз и разкачане на цените на газа и тока. 

Българският министър председател Кирил Петков застава зад концепцията за общи европейски покупки на газ. 

" Важно е да преговаряме в един глас, с цел да свалим тези цени. Те непосредствено въздействат върху цената на тока и това въздейства върху всичко останало, от хляба, олиото и др. Важно е да свалим дружно цените от трети снабдители, изключително от Русия, тъй че българските и европейските консуматори да не са обект на тази инфлация ", сподели той преди срещата на върха. 

Още в края на 2021 година испанският министър председател Педро Санчес изиска Европейски Съюз да се намеси в пазара, тъй като цената на природния газ не просто " към този момент няма връзка с действителността ", само че и води до следващо оскъпяване на електрическата енергия и до обществена и икономическа рецесия. 

Тази позиция се поддържа и от гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който счита, че " пазарът е строшен и към този момент не подхожда на силите на търсене и предложение ". Politico цитира източник от срещата на Европейския съвет в петък, съгласно който Мицотакис е споделил, че Европейски Съюз би трябвало да се намеси, тъй като съветските снабдители и спекулативни играчи вършат големи облаги за сметка на пазара. 

Белгийското държавно управление също поддържа настояването за въвеждане на предел на цената на газа, като оправдават изключителната мярка с последствията от войнат в Украйна. 

Против тези оферти се афишират Германия и Нидерландия. Двете държавни управления предизвестяват, че интервенцията може да сътвори риск от преустановяване на контракти с снабдители поради неспособност да покрият разноските си. 

Euractiv цитират чиновник от Европейски Съюз, който показва, че възможен прекомерно невисок таван на цените може да компрометира привличането на доставки в Европа, изключително от мощно конкурентния пазар на полутечен природен газ. 

Politico показва, че до момента северните страни се противопоставяха на този вид политика с аргумента, че високите цени на горивото са краткотраен феномен и ще се успокоят с настъпването на пролетта. Тази прогноза обаче се оказа тотално неправилна поради експлоадирането на войната в Украйна. 

Според медията, Пабло Санчес е заплашил, че в случай че не се подсигурява поддръжка на ограниченията за поправяне на пазарните цени, той ще наложи несъгласие на останалите решения на Европейския съвет. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР