Лидерите на четирите управленски формации се събират на Коалиционен съвет

...
Лидерите на четирите управленски формации се събират на Коалиционен съвет
Коментари Харесай

Коалицията се събира заради БНБ, Скопие, Украйна и Митрофанова

Лидерите на четирите управнически обединения се събират на Коалиционен съвет в неделя, на който ще се разискват редица настоящи тематики като процедурата за избора на шеф на Българска народна банка, изпаднала в патова обстановка с вероятен излаз отдръпването и на двамата претенденти на сътрудниците в ръководството " Продължаваме промяната " (ПП) и " ИТН " (ИТН). Ще се дискутира и въпросът с ветото на България над участието на Северна Македония в Евросъюза, даването на военна помощ за Украйна и дали да бъде изгонена от България съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Темите са същите като преди седмица, когато още веднъж имаше такава среща, само че без особенрезултат.

Предстои да се види дали ще се стигне до решение да отдръпване и на двете номинации – на депутата на Политическа партия Андрей Гюров и този от Има Такъв Народ Любомир Каримански, поради напрежението сред двете политически сили, които си размениха обвинявания за оказван напън.

В петък Каримански разгласи, че е получил закани да се откаже от надпреварата с съперника си Андрей Гюров от Политическа партия, а ден по-късно зам.-председателят на Народно събрание Ива Митева сподели, че на техния кандидт е било предлагано да стане представител в Световната банка против отдръпване.

" Демократична България " първа предложи да бъдат оттеглени и двамата претенденти. по-късно същото мнение изрекоха и от Българска социалистическа партия.

По думите на водача на социалистите Корнелия Нинова, министър председателят Кирил Петков е изразил подготвеност да отдръпна номинацията си за Андрей Гюров, само че от " ИТН “ не са склонни да правят отстъпка за Каримански. И от двете обединения обаче твърдят, че този пор не е мотив за раздробяване на ръководещата коалиция.

Актуализацията на държавния бюджет също ще е измежду тематиките на съдружния съвет, както и дали да бъде оповестена за личност нон грата съветската посланичка Митрофанова, която продължава с обидното отношение към страната ни, макар предизвестието на премиера Кирил Петков по време на среща сред двамата и обещанието ѝ да приключи с тази процедура.

Според " Демократична България " Митрофанова би трябвало да бъде изгонена, само че министър председателят Кирил Петков разгласи преди дни, че това би означавало с Русия, което би заплашило сигурността на блокираните в украинския град Мариупол български моряци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР