Лидерите на бившата управляваща коалиция в Словакия се споразумяха в

...
Лидерите на бившата управляваща коалиция в Словакия се споразумяха в
Коментари Харесай

Предсрочни парламентарни избори в Словакия през септември

Лидерите на някогашната ръководеща коалиция в Словакия се споразумяха в страната да се произведат предварителни парламентарни избори на 30 септември, съобщи Ройтерс. Това ще стане с конституционна смяна, която ще изтегли датата на изборите по-рано от планувания избор през февруари 2024 година, оповестява словашкият новинарски уебсайт Денник Н.
Партийните водачи се намесиха, откакто референдум за предварителни избори, иницииран от опозицията, пропадна в събота поради ниска изборна интензивност. В него участваха едвам 27,3 % от гласоподавателите, което е доста под нужните 50 %, с цел да бъде годен референдумът, прецизира Българска телеграфна агенция.
Предсрочни избори могат да се проведат, единствено в случай че бъде променена конституцията, с цел да разреши редуциране на 4-годишния мандат на Народното събрание. За сходна смяна е нужно провеждането на референдум или поддръжката на 90 депутати в 150-членния парламент.
Правителството на премиера Едуард Хегер ръководи като служебно, откакто загуби избор на съмнение в Народното събрание през декември. Кабинетът на Хегер беше подложен на критика, че не прави задоволително да помогне на хората да се оправят с растящите сметки и с инфлацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР