Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота

...
Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота
Коментари Харесай

Четири държави се разбраха за внос на азерска енергия

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в събота съглашение за прокарването на подводен електрически кабел през Черно море за транспорт на зелена азерска сила до Европа, оповестява Reuters.

Европейският съюз поддържа плана с акцент върху напъните за диверсификация на енергийните запаси на Русия на фона на войната в Украйна. Споразумението планува 1100 км електрически кабел от 1000 MW да мине през Черно море, с цел да свърже Азербайджан и Румъния.

„ Предвид сегашния подтекст на сигурността, белязан от военната експанзия против Украйна, би трябвало да си сътрудничим по-добре и да покажем повече взаимност, с цел да смекчим общите провокации “, сподели румънският президент Клаус Йоханис на срещата, на която участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Нашето енергийно съдействие дава отговор на стратегически подтик. Това ще увеличи енергийната ни резистентност и ще обезпечи диверсификация на доставките и транспортните направления. Той се управлява от пазара поради увеличеното търсене на сила в Европа “, сподели Йоханис.

Фон дер Лайен сподели на срещата, че тактиката на Европейски Съюз да загърби съветските изкопаеми горива и да диверсифицира към това, което тя назова „ надеждни енергийни сътрудници “, работи. Тя сподели, че Европейски Съюз е подготвен да даде финансова поддръжка за плана в очакване на резултатите от изследването за изпълнимост.

За да интегрираме възходящ дял от възобновими енергийни източници, ние в действителност се нуждаем от по-силни електрически връзки. Ето за какво черноморският енергиен кабел сред Румъния, Грузия и Азербайджан е толкоз значим “, сподели фон дер Лайен.

„ Това ще помогне за подсилване на нашата сигурност на доставките посредством преместване на електрическа енергия от възобновими източници в Европейски Съюз през Румъния и през Унгария. “

Фон дер Лайен сподели, че черноморският кабел може да трансформира Грузия в електрически хъб и да я интегрира във вътрешния енергиен пазар на Европейски Съюз, като в същото време може да помогне за започване на възобновяване на енергийната система на Украйна и реконструкцията на страната.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРумъния Азербайджан Грузия Унгария Европейска комисия подводен кабел импорт на електрическа енергия ПоследниНай-четениЕнергетика 56 Четири страни се схванаха за импорт на азерска сила Политика 372 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Политика 328 Денков: Хората да гласоподават, с цел да няма държавно управление на малцинството Инфраструктура 176 Търгът за ремонт на „ Дунав мост “ при Русе започва през януари Компании 12683 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Бюджет и финанси 3992 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки ПолитикаОбновена 3884 Политическа партия публично разгласи Николай Денков за своя кандидат-премиер Индустрии 3515 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР