Лидерите на Австрия, България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия настояха

...
Лидерите на Австрия, България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия настояха
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов от Виена: Ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни

Лидерите на Австрия, България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия настояха за идентичен достъп до препаратите против Коронавирус

Премиерът прикани да се промени схемата

“Надлежно изпълняваме всички указания. Ако си спомняте, трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да имунизираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от съветска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири - “АстраЗенека”, “Джонсън и Джонсън”, “Модерна”, “Пфайзер”. Това ни е споделила комисията.” Това съобщи във Виена министър председателят Бойко Борисов. По покана на австрийския канцлер Себастиан Курц Борисов взе присъединяване в проведената от Курц работна среща дружно с сътрудниците си от Чехия и Словения, Андрей Бабиш и Янез Янша. Чрез видеовръзка в срещата се включиха и министър-председателите на Латвия и Хърватия, Кришянис Каринш и Андрей Пленкович.

“Разпределение на имунизациите в ЕС” - това беше тематиката на срещата. Миналата седмица водачите на шестте страни изпратиха писмо до ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет с искане за съразмерно разпределение на имунизациите. След диалозите се състоя конференция на четиримата държавни ръководители, събрали се във Виена.

“Винаги сме вярвали в европейската взаимност и в решенията на Европейския съвет. На него сме дали своят вот за съразмерно систематизиране на имунизациите и тематиката е завършила за нас. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднообразно положителни. Нито една от фирмите не извършва договорите си, те нарушават и пропорционалното разпределение”, безапелационен бе Борисов.

“Нашият апел от през днешния ден е несправедливостта да бъде изменена. Иначе фактически ще излезе, че май едни страни ще натрупат групов имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз имам вяра на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни изключително значими ваксините”, акцентира министър председателят.

Курц съобщи изрично, че появилият се проблем би трябвало да бъде решен в най-кратки периоди. След символиката на едновременното начало на имунизацията в страните членки на Европейски Съюз на 27 декември в този момент се е обрисувал проблем, който няма общо с първичната картина на взаимност, акцентира австрийският канцлер. Той прикани всички страни да имат идентичен достъп до имунизациите.

Добрите планове на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел са били нарушени някъде по веригата, акцентира Курц и съобщи, че шестте страни оферират коректурен механизъм, посредством който да се поправя настоящето състояние, при което България разполага с една трета от количествата, с които разполага Малта.

Янез Янша - министър-председателят на Словения, която ще бъде ротационен ръководител на Европейски Съюз през второто шестмесечие на годината, - изрази желанието си да бъде предотвратена обстановка през лятото половината от страните да са с висок % имунизирано население, а другата половина - с невисок. Коректурният механизъм ще обезпечи сигурност на всички, тъй като всяка страна е добре предпазена от пандемията единствено в случай че и прилежащите страни са добре предпазени, акцентира той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР