Лидери на парламентарни групи и отделни депутати пропагандират тоталитарния комунистически

...
Лидери на парламентарни групи и отделни депутати пропагандират тоталитарния комунистически
Коментари Харесай

Интелектуалци: Защитата на комунистическите монументи е хибридна война срещу сигурността на България

Лидери на парламентарни групи и обособени депутати пропагандират тоталитарния комунистически режим и неговите паметници, с което правят противоконституционни дейности. Това е част от хибридната война за проверка на цивилизационния избор на България. Замисълът е тя да бъде откъсната от Европейски Съюз и НАТО, които подсигуряват нейната сигурност.


Това се споделя в отворено писмо на група интелектуалци, което е адресирано до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателя акад. Николай Денков, изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов и народните представители в 49 Народно събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на отвореното писмо:

„ Ние, български жители с демократични убеждения сме мощно обезпокоени от масираната акция за реабилитация на незаконния комунистически режим и от наклонността към рекомунизация на страната ни през последните години.

В жестоко нарушаване на алинея 1 на член 108 от Наказателния кодекс, в който е записано, че: „ Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология, или принудително изменяне на открития от Конституцията на Република България публичен и държавен строй, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция до пет хиляди лв.. “, по категоричен метод се проповядва оповестеният през 2000 година със закон за незаконен комунистически режим.

Една от най-очевидните форми на проповядване на недемократичната комунистическа идеология е отбраната и рекламирането на пропагандните паметници, издигнати във прослава на тоталитарния комунистически режим. Силно сме обезпокоени и от обстоятелството, че такива незаконни и антиконституционни дейности се правят от народни представители и водачи на парламентарни партии. Това съставлява директна опасност за конституционно открития либерален ред в Република България.

Настоящата акция е част от хибридната война за проверка на цивилизационния избор на Република България. Замисълът страната ни да бъде откъсната от Европейски Съюз и НАТО, от общността, която подсигурява нашата сигурност, независимост и разцвет, съставлява национално изменничество. Всеки, който работи за опазване на зависимостта на страната ни от Кремъл и за връщането ѝ в Евразийската зона на режими, ръководещи с принуждение и корупция, прави тежко закононарушение против нашия народ. Очевидно е, че зад тези противозаконни действия стои днешната олигархия, в която са се трансформирали корумпираният политически хайлайф на комунистическия режим и репресивният му уред.

Освен в обнародвания на 5 май 2000г. Закон за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен има още няколко документа на европейските институции и на Народното събрание на Република България, в които недвусмислено се приема, че комунистическите режими са тоталитарни и незаконни:

- Резолюция 1481/2006 година, призната от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа;

- документ 11112/2006 година на Комитета на министрите на Съвета на Европа за наказание закононарушенията на тоталитарните комунистически режими;

- Резолюция на Европейския парламент „ Европейската съвест и тоталитаризмът ” от 2 април 2009 г.;

- Решение на Народното събрание от 18 септември 2008 година за поддръжка на Пражката декларация „ Европейската съвест и комунизмът “. Сред рекомендациите на Пражката декларация е и предлагането 23 август да бъде разгласен за ден на респект към жертвите на нацистките и комунистическите режими;

- Решение на Народното събрание от 19 ноември 2009 година, с което 23 август е избран за Ден наизуст за закононарушенията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за удостояване на жертвите им.

Уважаеми госпожи и господа,

Всеки един от вас има честен, парламентарен и политически дълг да бъде водач в битката против опитите за реабилитиране или налагане на недемократични способи на ръководство и против хибридната война против България. Вашата бездейност е равносилна на незаконно съучастничество. Не е инцидентно, че в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа от 3 юли 2009 година „ Ново обединяване на разграничена Европа “ се споделя:

„ 14. Изисква от държавните управления и парламентите на държавите-участнички да подсигуряват, че всякаква конструкция на ръководство или модел на държание, които попречват цялостната демократизация, или не престават съществуването на тоталитарното ръководство, или го показват в прелъстителен тип, или се стремят към връщането му, или не престават въздействието му в бъдеще, ще бъдат изцяло разградени “.

Призоваваме ви, съгласно конституционните си пълномощия и отговорности, да предприемете безапелационни дейности в отбрана на конституционно открития ред, законите на Република България, демокрацията и българските национални ползи.

21 декември 2023 година

София

доцент доктор Борис Стоянов – историк, СУ

Васко Кръпката – музикант

кап. I сан Васил Данов

проф. дтн Вили Лилков – учител

Владимир Кисьов - ръководител на СОС 2003-2007, основен договарящ за присъединението на България в Европейски Съюз

Георги Боздуганов - журналист

Горан Благоев - историк и журналист

Евгений Михайлов – режисьор

проф. доктор Евелина Келбечева, историк

Ивайло Йонков – консултант в Столичен общински съвет

Иван Бутовски - публицист

Иван Сотиров, депутат в 37 Народно събрание и 40 Народно събрание

доцент доктор Красен Станчев - икономист и мъдрец

доктор Любомир Канов – психиатър

Марио Топчийски - юрист

проф. доктор Милена Стефанова - учител СУ

проф. д.н. Милко Палангурски - историк, ВТУ

доцент доктор Момчил Баджаков – политолог

Николай Василев - политолог

Николай Ненчев - някогашен министър на защитата

доцент доктор Огнян Минчев - политолог

доктор Петър Москов – някогашен министър на опазването на здравето и депутат в 43 Народно събрание

проф. доктор Пламен Павлов – историк, ВТУ

Росен Елезов, режисьор

Станислав Станев - юрист

доцент доктор Светослав Живков – историк

Спас Димитров - депутат в 36 Народно събрание и 37 Народно събрание

доктор Стефан Иванов – историк

Стойко Стоянов - публицист, основен редактор на уеб страницата „ Фактор “

Стоян Радев, режисьор

Христо Кирчев - кмет на Варна (1991-1999) и депутат в 39-о и 40-о Народно събрание

Христо Христов - публицист, публицист, откривател на комунистическото минало “, се споделя отвореното писмо. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР