Лидери на ислямистката групировка Хамас и движението Фатах на палестинския

...
Лидери на ислямистката групировка Хамас и движението Фатах на палестинския
Коментари Харесай

Хамас и Фатах обсъждат плановете си за периода след войната в Газа

Лидери на ислямистката формация " Хамас " и придвижването " Фатах " на палестинския президент Махмуд Абас разискаха на среща в Кайро проекти за съдействие след войната в Газа, заяви на Ройтерс формален представител на " Хамас ".

Разговорите са първите, откогато двете групи се срещнаха в Китай през юли и договориха стъпки за съставяне на държавно управление на палестинското единение за Газа и окупирания Западен бряг.

Те са също по този начин част от дългогодишните и до момента несполучливи старания за превъзмогване на разцеплението, което се задълбочи, откакто " Хамас " завзе контрола над Газа след къс спор с " Фатах " през 2007 година

Делегацията на " Хамас " се управлява от Халил ал Хайя, основаният в Катар втори човек в йерархията на придвижването и основен договарящ, съобщи отговарящият в " Хамас " за връзки с медиите Тахер ал Ноно.

Палестински чиновник осведоми, че делегацията на " Фатах " се води от Махмуд ал Алул, вторият човек в йерархията на придвижването. 

" На срещата ще бъде разисквана израелската експанзия в Газа и провокациите, пред които е изправена палестинската идея “, съобщи Ал Ноно.

Въпросът за ръководството на Газа след края на едногодишната война сред Израел и " Хамас " е един от най-наболелите въпроси, пред които са изправени палестинците.

Израел, който стартира военната си акция за заличаване на " Хамас " в линията Газа след осъществената от групировката офанзива против южната част на еврейската страна на 7 октомври 2023 година, изключва  опцията за присъединяване на " Хамас " в следвоенна администрация в анклава.

Палестинските фракции споделят, че техните проекти за следвоенно ръководство са тяхна вътрешна работа и отхвърлят израелските условия, отбелязва Ройтерс.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР