Световните лидери изразяват солидарност след опустошителното земетресение в Мароко

...
Лидери и дипломати от цял ​​свят изразиха съболезнования и предложиха
Коментари Харесай

Лидери и дипломати от цял ​​свят изразиха съболезнования и предложиха подкрепата си за Мароко в събота след опустошителното земетресение, което удари планините югозападно от Маракеш.

Според мароканските власти земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което удари късно в петък, уби повече от 2000 души и остави повече от 2000 ранени, много от които в критично състояние.

Подкрепа се изсипа от лидери от цял ​​свят.

Европа< /h2>

Премиерът Педро Санчес, съсед на Мароко отвъд пролива Испания, изрази своята „солидарност и подкрепа към народа на Мароко след това ужасно земетресение... Испания е с жертвите на тази трагедия“.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че „нашите мисли са с жертвите на това опустошително земетресение. Нашето съчувствие е към всички засегнати“.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че е „опустошен“ и каза, че „Франция е готова за оказване на първа помощ".

Папата изрази своята "дълбока солидарност" с Мароко след земетресението, според Ватикана.

Италианският премиер Джорджия Мелони подчерта "желанието на Италия да подкрепи Мароко в тази извънредна ситуация".< p>Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази съпричастност „с мароканския народ пред лицето на ужасното земетресение“.

А страните-членки на Европейския съюз, чрез Европейския съвет, заявиха в изявление: „Ние сме дълбоко натъжени от опустошителните последици от това трагично събитие.

„Като близки приятели и партньори на Мароко, ние сме готови да помогнем по всеки начин, който смятате за полезен“, се казва в изявлението, адресирано до крал Мохамед.

Русия, Украйна< /h2>

Лидерите както на Русия, така и на Украйна също изразиха съчувствието си.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази своите „най-дълбоки съболезнования на Н.В. Крал Мохамед VI и всички мароканци за живота, изгубен при ужасното земетресение“.

„Украйна е солидарна с Мароко в това трагично време“, каза той в социалните медии.

Руският президент Владимир Путин изрази подобни чувства и каза в послание до краля на Мароко, „ние споделяме болката и скръбта на приятелски марокански народ".

Индия, Турция

Индийският премиер Нарендра Моди, който е домакин на срещата на върха на Г-20 този уикенд, каза, че е „изключително наранен от загубата на човешки животи поради земетресение в Мароко ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи подкрепа на "нашите марокански братя по всякакъв начин в този труден час".

Близък изток 

Алжир, който скъса дипломатическите отношения с Мароко през август 2021 г. в разгара на кризата между двете страни, поднесе "искрените си съболезнования на братския марокански народ за жертвите на земетресението", каза външното му министерство.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху "инструктира всички държавни органи и сили да предоставяне на необходимата помощ на народа на Мароко, включително подготовката за изпращане на хуманитарна делегация в района“, каза неговият офис.

   Това е най-новата проява на подкрепа след Споразуменията на Ейбрахам от 2020 г., при които Израел нормализира връзките с редица арабски страни, включително Мароко.

Президентът на Обединените арабски емирства, шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, каза, че ние „заставаме зад Кралство Мароко в този труден момент и желаем бързо възстановяване на всички засегнатите".

Той също така нареди "въздушен мост за доставяне на критична помощ" в страната, съобщи държавната новинарска агенция WAM.

Иран изрази своите съболезнования за "ужасното земетресение".

Иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани каза, че е "готов да предостави всякаква форма на помощ за справяне с последиците от опустошителното земетресение". Кралят на Йордания Абдула II призова правителството си да предостави цялата възможна помощ на Мароко.

Африка 

Нигерийският президент Бола Тинубу изрази искрените си съболезнования на крал Мохамед: „Пред лицето на това бедствие Нигерия ще продължи да бъдем солидарни с Мароко, докато те се възстановяват, възстановяват и излизат по-силни от всякога от това злощастно събитие."

Ръководителят на Комисията на Африканския съюз, Муса Факи Махамат, изрази своите "искрени съболезнования" на краля, мароканецът хората и семействата на жертвите.

Световни органи 

 В изявление на Световната банка се казва: „Сърцата ни са с народа на Мароко.

„Единственият ни фокус на този етап е за мароканския народ и властите, които се справят с тази трагедия."

Генералният секретар на базираната в Джеда Организация за ислямско сътрудничество, Хисеин Брахим Таха, се помоли за "милост към жертвите и бързо възстановяване на ранените ".

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус описа земетресението като "сърцераздирателно", добавяйки: "Ние сме готови да подкрепим незабавните здравни нужди", чувство, повторено от шефа на хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс.

Международната федерация от дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) заяви, че отговорът на опустошителното земетресение може да отнеме години.

ЮНЕСКО, организацията на ООН за наследство, каза, че ще помогне на Мароко да състави опис на щетите на обекти на националното наследство и стратегия за ремонт .

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР