Лидерът в оставка на Да, България (ДаБГ) Христо Иванов е

...
Лидерът в оставка на Да, България (ДаБГ) Христо Иванов е
Коментари Харесай

Христо Иванов е единствен кандидат за лидер на Да, България

Лидерът в оставка на " Да, България " (ДаБГ) Христо Иванов е единственият номиниран за нов мандат на поста дни преди Националната конференция на партията, която би трябвало да реши кой да я управлява идващите три години.

Иванов, който е и съпредседател на коалиция " Демократична България " ( " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване " ) на основаната от него партия " Да, България " поради неприятните резултати на обединяването на последните избори. През ноември обединението завоюва 6.37% поддръжка или 166 968 гласа. На изборите през юли групировката взе над два пъти повече гласове - 345 331.

" Демократична България " в взе участие в четирипартийната държавна коалиция отпред с Кирил Петков ( " Продължаваме промяната " ). " Да, България " има двама министри – правосъдният Надежда Йорданова и Божидар Божинов – на електронното ръководство.

Още след оставката на Христо Иванов през ноември, прогнозите бяха, че той надали ще има съперник за поста.

Сега Иванов е номиниран за нов мандат от локалните организации в Дупница, Перник, Нова Загора, Силистра, Сливен, Троян както и от столичните структури от " Оборище ", " Лозенец ", " Слатина ", " Триадица ", " Студентски град ", " Панчарево ", " Младост ", " Възраждане " и " Красно село ". Той е бил повдигнат и от 21 други членове на партията.

Националната конференция на " Да, България ", на която Иванов ще бъде избран отново за ръководител, ще се организира тази събота (29 януари). Освен водач, ще се избират и нови членове на останалите управителни органи на партията - Национален съвет и Национална контролна комисия.

Според устава на ДаБГ в Националния съвет влизат ръководителят и най-малко 50 членове на партията. Той приема общите политически позиции на партията, приема политическата ѝ стратегия, дефинира реда и изискванията за издигане на претенденти за присъединяване в избори, както и взема решение на главните въпроси на връзките с други политически партии.

В момента в Съвета има 79 души. Кандидатите за нови членове са 134, като измежду тях има и сегашни членове на Националния съвет.

В събота ще би трябвало да бъде определен и нов състав на контролната комисия на партията, която сега се състои от 7 души, колкото би трябвало да са и по правилник. Кандидатите за комисията са 14. Именно този орган постанова наказване на членове при сезиране за тежко нарушаване на устава на партията. Според етичните правила на " Да, България " наказването може да бъде забележка, предизвестие или изключване. Именно въпросната контролна комисия Методи Лалов от партията преди по-малко от две седмици.

Дневният ред на престоящата Национала конференция планува и промени в устава на партията.

Конференция се образува от всички членове на " Да, България ", а един присъстващ може да съставлява не повече от 5 други членове въз основа на документално пълномощие. За да заседава и приема решения тя, би трябвало да вземат участие повече от половината членове. Ако няма нужният кворум, конференцията може да стартира час след в началото оповестения и вземат участие най-малко 500 члена на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР