Лидерът на военния режим в Нигер е готов да обмисли

...
Лидерът на военния режим в Нигер е готов да обмисли
Коментари Харесай

Лидерът на режима в Нигер е отворен за дипломатически стъпки

Лидерът на военния режим в Нигер е подготвен да обмисли дипломатическо решение на спора със западноафриканския блок ECOWAS, съобщи в неделя ръководителят на религиозна делегация от медиатори, съобщи Агенция Франс Прес.


Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) не изключва опцията да употребява мощ против офицерите от армията, които смъкнаха определения водач на Нигер Мохамед Базум на 26 юли.

ECOWAS утвърди разполагането на " аварийни сили за възобновяване на конституционния ред " в Нигер във допустимо най-кратък период, само че остава ангажирана с намирането на дипломатическо решение на рецесията.

Ръководителят на преврата военачалник Абдурахаман Тиани " съобщи, че вратите им са отворени за изследване на опциите за дипломация и мир при разрешаването на въпроса ", съобщи шейх Бала Лау, ден откакто негова нигерийска мюсюлманска делегация организира диалози в столицата Ниамей.

Тиани " съобщи, че превратът е бил добре плануван " и че заговорниците " са нанесли удар, с цел да потушат непосредствена опасност, която би засегнала " както Нигерия, по този начин и Нигер, се споделя още в изказването.

Но Тиани съобщи, че е " мъчително ", че ECOWAS е сложила ултиматум за възобновяване на Базум, без да изслуша " тяхната позиция по въпроса ", се споделя в изказването на Лау.

Тиани също по този начин се извини, че не е обърнал задоволително внимание на делегацията на ECOWAS в Нигер, водена от някогашния нигерийски водач Абдулсалами Абубакар, като съобщи, че отношението към нея се дължи на гнева от ултиматума.

Мюсюлманските водачи посетиха Ниамей с благословията на нигерийския президент Бола Тинубу, който е и началник на ECOWAS./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР