Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията му ще

...
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията му ще
Коментари Харесай

Мицкоски: Ще управляваме с Вреди, не приемам ултиматуми за ЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че партията му ще обезпечи парламентарно болшинство от 61 депутати до 28 май.

До тази дата би трябвало да бъде образуван новият македонски парламент.

Мицкоски акцентира, че е " първият, който желае да види страната си в Европейски Съюз " и добави: " Не одобрявам ултиматуми, с които македонският народ ще заплати за грешките на някои неразумни политици. "

" Трябва да покажем темперамент, в случай че желаеме да ни почитат, а не да ни подчиняват ", сподели още той.

Вече има поръчки от депутати, които считат да поддържат новото държавно управление.

" Спечелихме малко над 436 000 гласа или 58 депутати. Нещо невиждано до момента с такава изборна интензивност и подобен % извоювани гласове от партия, която е била в съпротива. Този исторически резултат доста мъчно ще се повтори в бъдеще. " - съобщи Мицкоски в изявление за Канал 5.

Той удостовери, че обединението на досегашната албанска съпротива " Вреди " на Арбен Таравари ще бъде главен съдружен сътрудник. Мицкоски дефинира групировката като " същинския представител на албанската общественост в страната " и добави, че " всеки, който почита предизборната стратегия на ВМРО-ДПМНЕ, е добре пристигнал в бъдещото държавно управление ".

" Със спечелването на 107 000 гласа коалиция " Вреди " удостовери доверието като благонадежден сътрудник на бъдещото държавно управление, което ще бъде ръководено от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция " Вашата Македония ". Ще дадем късмет на всички, макар че не чакам Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ да одобри новите политики на държавното управление. Али Ахмети се обкръжи с неверни хора, тъй че е негова отговорност да отиде в съпротива. Ние обаче се нуждаем от 80 депутати в Народното събрание за систематични промени и по тази причина ще дадем късмет на всички. " - уточни водачът на ВМРО-ДПМНЕ.

Той акцентира, че демографията и раждаемостта ще бъдат огромно предизвикателство за новото държавно управление. Мицкоски съобщи промени в министерствата и прекачване на отговорности от едно министерство на друго. В новия кабинет няма да има министри без сектор.

Утре, 10 май, ще се организира среща с съдружните сътрудници във " Вашата Македония ", на която ще бъдат разисквани предложенията за бъдещото ръководство.

" Неформална връзка с евентуалния съдружен сътрудник " Вреди " съществуват и в този момент, само че първо би трябвало да имаме срещи с обединението " Вашата Македония " и да изберем хора, които ще договарят. За тях би трябвало и утвърждение от партийните органи. " - уточни Мицкоски и добави, че не желае да води договаряния под напън и ултиматуми, а с разговор и причини.

ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на до момента ръководещия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния избор. Формацията на Мицкоски ще има 58 депутати в 120-местното македонско Народно заседание.

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, завоюва президентския пост с голяма разлика против досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Силяновска ще постави клетва на 12 май. По всяка възможност първият ѝ декрет ще бъде за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление на РСМ - на Християн Мицкоски. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР