Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви, че референдум срещу въвеждане

...
Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви, че референдум срещу въвеждане
Коментари Харесай

Какво точно решиха депутатите с вчерашното си гласуване за референдума срещу еврото?

Лидерът на „ Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че референдум против въвеждане на еврото въпреки всичко би трябвало има. Според него, депутатите не са разбрали какво тъкмо гласоподават и в действителност са дали зелена светлина на допитването, без да се усетят.

Проектът на решение на правната комисия отхвърля референдума. При гласуването в зала точно това решение е отхвърлено от болшинството, изяснява Костадинов. От ПП-ДБ са на противоположното мнение - те считат, че няма проблем с гласуването и волята на Народното събрание срещу референдума е ясна.

В собствен пост в обществените мрежи ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов демонстрира фотография на плана на решение по отношение на провеждането на референдума, с което се отхвърля провеждането му. Костадин Костадинов твърди, че това проекторешение е било отхвърлено от ПП-ДБ, ГЕРб-СДС и Движение за права и свободи и съгласно него това значи, че референдум ще има.

Костадинов упреква юристите от ПП-ДБ, че не могат да приготвят и решение като хората. Смята, че в него са липсвали претекстове, което, единствено по себе си, го прави незначително. Председателят на " Възраждане " показва вяра, че в този момент, когато крайното решение е в ръцете на президента, той ще се съобрази с решението на Народно събрание да насрочи референдум.

Вчера преди гласуването в пленарната зала председателстващият Народното събрание Росица Кирова даде инструкции, съгласувани с ръководителя на 49-тото Народно събрание Росен Желязков.

" Да обясня за всички - гласуваме предлагането на " Възраждане ", на уредниците на референдума, което е неподкрепено от комисия. Тоест, който гласоподава " за ", ще гласоподава за осъществяване на референдума, който гласоподава " срещу ", ще бъде срещу осъществяване на референдума ", сподели тя.

Последва гласоподаване, а по-късно и прегласуване, поискано от " Възраждане ". Резултатът сподели и двата пъти, че предлагането не е признато.

Днес Атноанета Цонева от ПП-ДБ разяснява, че проблем с гласуването няма и волята на Народното събрание за референудам е ясна.

" Аргументите, които бяха показани и в правната комисия, и през вчерашния ден в Народното събрание, методът по който протече гласуването, без значение, че това е решение, проекторешение не е било изчетено. Няма никакъв проблем по повод изложение на волята на Народното събрание какво счита по тази тематика и оттук насетне ще се случи. Защото знаем желанията пък на тези, които поддържат провеждането на референдум - ще гледа този въпрос Конституционният съд ", сподели тя.

Дали Конституционния съд ще бъде сезиран и от кого следва да забележим. На " Възраждане " не доближават нужните 48 гласа за задачата и би трябвало да търсят поддръжка от други политически сили в Народно събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР