Лидерът на сирийската милиция, обвинен във военни престъпления, присъства на срещата на Спешъл Олимпикс в Париж

...
Омар ал-Аруб, настоящият втори командващ в сирийската прорежимна милиция, обвинен
Коментари Харесай

Омар ал-Аруб, настоящият втори командващ в сирийската прорежимна милиция, обвинен във военни престъпления, пътува до Париж през август 2023 г. и получи официално посрещане като ръководител на Сирийския параолимпийски комитет. Нашият екип идентифицира изображения на ал-Аруб, въоръжен и в униформа, носещ логото на Бригадите Баас. Човек, свързан с ал-Аруб, потвърди ролята си в бруталното потушаване на протестите срещу режима в Алепо през 2011 г.

Омар ал-Аруб публикува снимка на себе си, застанал пред Айфеловата кула на 31 август 2023 г. Ал-Аруб, който има близки връзки с управляващото семейство на Сирия, Асад, също е вторият командир на про -режимна милиция, наречена Бригади Баас, която е обвинена във военни престъпления.

Той случайно е и ръководител на Сирийския параолимпийски комитет. Между 24 и 29 август 2023 г. се проведе среща на ръководителите на националните параолимпийски комитети.

Официалният уебсайт на Олимпиадата показва, че Сирия има отбор, който ще участва в международното събитие, което ще се проведе в Париж през юли и август 2024 г. 

Длъжностни лица с Париж 2024 г., официалното име на предстоящите олимпийски игри , каза пред френска медия, че Омар ал Аруб наистина е участвал в срещата. Те твърдяха, че току-що са „открили обвиненията срещу него“.

Бригадите Баас, военният клон на партията Баас на Асад 

Шокирани да видят ал-Аруб да се разхожда из Париж, редица сирийски опозиционни медии, базирани в Европа, разпространиха изображения на ал-Аруб, показващи го във военна униформа и носещ значката на бригадите Баас . Нито една от тези снимки не е публикувана в собствените му акаунти.

Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 също успя да намери изображения на Ал-Аруб, публикувани във Facebook през 2018 г. от бойци от Бригадите Баас. Тези снимки показват Ал-Аруб, облечен във военна униформа с логото на Ba'ath Brigades върху нея.

Ал-Аруб също има близки връзки с президента Башар ал-Асад – ал-Аруб дори публикува снимки на двамата заедно в своя акаунт във Facebook. Нещо повече, от 2019 г. ги показва един до друг.

Бригадите Баас са сирийска паравоенна група, която се формира по време на първите протести срещу режима през 2011 г. Групата, съставена почти изцяло от мюсюлмани сунити, се смята за въоръженото крило на партията Баас на Асад. Групата, която е съсредоточена в района на Алепо, се брои почти сред нейните редици.

Първият лидер на Бригадите беше Хилал ал-Хилал (2012-2015). След това Амар Саати пое управлението и управлява групата от 2015 г. Тъй като и двамата мъже са в тежка категория в управляващата партия Баас, те бяха поставени под и санкции. Омар ал-Аруб не е в нито един списък със санкции.

Това не е първият път, когато Ал-Аруб участва в Олимпиадата. Той всъщност представляваше Сирия на 2021, още през 2021 г.

„В университета в Алепо той нареди студентите да бъдат хвърлени от четвъртия етаж“

Сирийският център за медии и свобода of Expression, сирийска неправителствена организация със седалище в Париж, събра свидетелства от хора, които са познавали Омар ал-Аруб. Едно свидетелство идва от Ахмад Мансур, който се запознава с Омар ал-Аруб през 2008 г. в университета в Алепо. Оттогава Мансур е напуснал Сирия и сега живее в изгнание.

През 2008 г. Омар ал-Аруб беше един от ръководителите на Националния студентски съюз, организация, свързана с правителството. По това време бях ръководител на администраторите в катедрата по дентална медицина в университета в Алепо.

След като генералната конференция на Националния студентски съюз се проведе в Дамаск през 2010 г., ал-Аруб беше избран за член на изпълнителното бюро на Съюза, ръководено от Амар Саати . Това е мястото, където ал-Аруб започва да формира привилегированите връзки, които има с правителството, разузнавателните служби и партийните лидери. Той каза, че познава Махер ал Асад лично [Бележка на редактора: братът на Башар ал Асад].

През 2011 г., когато започнаха революциите в Тунис и другаде [Бележка на редактора: Арабска пролет], Омар ал-Аруб накара студенти доброволци да потушат протестите. Често те носеха палки. През март 2011 г. ал-Аруб раздаде индивидуални оръжия (пистолети) на учениците и административния орган, когато отидоха в джамията [Бележка на редактора: хора срещу режима често се събираха на тези места].

По време на среща, проведена от университетски лидери същия месец, ал-Аруб поиска от участниците да докладват всичко, което се случва в резиденциите на университета, и да закрият всякакви събирания. Той дори каза на ръководителите на студентските домове да хвърлят всеки студент, който се противопоставя на режима, от прозореца на четвъртия етаж.

Хората всъщност бяха изхвърляни от прозорците като част от репресиите срещу протестиращите през 2011 г.

Уебсайтът за сириеца  потвърждава, че ал-Аруб е бил част от Студентския съюз и Бригадите Баас.

Друга снимка, с ограничена видимост във Facebook, беше изпратена до екипа на наблюдателите на FRANCE 24. На него се вижда ал-Аруб с група членове на бригадите Баас в кампанията в Хама през април 2017 г.

Според сирийски опозиционен активист, базиран във Франция, ал-Аруб може да е бил номиниран да ръководи Олимпийския комитет като награда за близки връзки с Башар ал-Асад.

През 2011 г. имаше брутална репресия срещу протестиращите в университета в Алепо. Режимът се опасяваше, че протестът ще се разпространи в останалата част на града – който е вторият по големина град в Сирия и икономическата столица на нацията.

Изпратихме няколко въпроса до Олимпийския комитет в Париж. Те казаха, че са получили съобщението ни. Ще актуализираме тази статия, за да включим техния отговор, ако го предоставят.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР