Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе проект за

...
Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе проект за
Коментари Харесай

Председателят на ПГ на “Демократична България” внесе в парламента проект за одобрение на предложението на френското председателство на ЕС за ветото над Северна Македония

Лидерът на парламентарната група на “Демократична България внесе план за решение, с което 47-ият парламент разпорежда на държавното управление да утвърди предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за повдигане на ветото за старт на договаряния за еврочленство над Северна Македония.

В документа обаче се слага експлицитното условие то да бъде прецизирано и усъвършенствано в отбрана на българския народен интерес. 

Според плана за решение, държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на „ македонски език “.

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета.

Четвърто, периодическият обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР