Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция

...
Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция
Коментари Харесай

110 години затвор грозят най-големия съперник на Ердоган

Лидерът на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) в Турция Кемал Кълъчдароглу, който се кандидатира за президент на президентските избори през май, може да бъде арестуван през идващите дни като част от следствие на 28 каузи, заведени против него. Общо политикът може да получи до 110 години затвор, основно по обвинявания в засегнатост на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви БГНЕС, като се базира на телевизия „ Джумхуриет “.

 

Поради обстоятелството, че Кълъчдароглу беше номиниран за кандидат-президент, той не взе участие в парламентарните избори, които също се организираха през май, и затова не получи депутатски имунитет. Възползвайки се от тази обстановка, представители на ръководещата Партия на справедливостта и развиването незабавно след президентските избори подеха самодейността да обединят настояванията в Народното събрание против водача на Републиканската партия и въз основа на тях да образуват наказателно дело по обвинявания в засегнатост на Ердоган, закани, клюки, подбудителство на ненавист и етнически раздори, агитация на терористична организация (Кюрдската работническа партия, която е неразрешена в Турция).

 

В същото време от партията на Ердоган припомниха, че създател на множеството правосъдни каузи е турският водач. По-рано Ердоган неведнъж печелеше сходни каузи и изпращаше приходите от тях за щедрост.

 

Политичните анализатори считат, че вероятността водачът на турските републиканци да бъде измамен под наказателна отговорност е малко евентуална, защото множеството правосъдни каузи са стартирани в Народното събрание и съгласно тях са политически стимулирани. Отделно, че това е изпълнено с дестабилизиране на политическата конюнктура в Турция, защото партията, ръководена от Кълъчдароглу, е най-старата и втора по величина в републиката, считат източници от партията. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР