Лидерът на опозицията в Замбия Хакаинде Хичилема спечели с убедителна

...
Лидерът на опозицията в Замбия Хакаинде Хичилема спечели с убедителна
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията печели убедително президентските избори в Замбия |

Лидерът на опозицията в Замбия Хакаинде Хичилема завоюва с безапелационна преднина изборната конкуренция против сегашния президент Едгар Лунгу, заяви Ройтерс.

Резултатите от вчерашния избор сочат, че за Хичилема са дали своят вот 2 810 777 против 1 814 201 за Лунгу. Гласовете за опозицията са 58%, а за ръководещата партия - 36%. 

Това е третият път, когато властта в Замбия се предава по кротичък метод от ръководеща партия на опозицията. Последния път това е станало през 1964 година

Улиците на Замбия се извършиха с празнуващи поддръжници на новоизбрания президент, облечени в червени и жълти цветове – багрите на „ Обединена партия за национално развиване “, ръководена от Хичилема, оповестява организацията.

Хакаинде Хичилема е на 59 година и е бил шеф на счетоводна компания преди да влезе в политиката.

Сега пред него стои тежката задача да изправи на крайници стопанската система на Замбия.

Лунгу към момента не е признал загубата си и има опция да оспори резултата, въпреки огромната преднина на Хичилема. В събота актуалният президент съобщи, че изборите „ не са свободни и почтени “. Лунгу посочи като образец прояви на принуждение против представители на ръководещата партия „ Патриотичен фронт “ в три провинции.

По думите му от партията разискват тактика за нататъшните си дейности.

Представители на опозицията оповестиха изказването на Лунгу за опит да „ саботира целия избирателен развой, с цел да си резервира поста “.

Това не е първият избирателен конфликт сред двамата политици: през 2016 година Лунгу печели с дребна преднина пред Хичилема президентските избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР