Лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски

...
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски
Коментари Харесай

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ е готова на коалиция с Ковачевски, но без конституционни промени,

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски изрично се опълчи на конституционните промени в страната. Това стана по време на срещата на Мицкоски с премиера Димитър Ковачевски, съобщи БГНЕС.

По първична информация, по време на диалога Мицкоски е изразил подготвеност за присъединяване в ръководство с партията на Ковачевски – Социалдемократически съюз (СДСМ), само че единствено при изискване, че Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети не е част от ръководството.

„ ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да влезе в държавно управление със СДСМ и другите политически партии, само че без присъединяване на ДСИ в това държавно управление “, сподели ръководителят на партията Християн Мицкоски след срещата на управлението с премиера Димитър Ковачевски.

По думите му, ВМРО-ДПМНЕ, дружно с обединението, са решени, че „ няма да поддържат конституционни промени под български диктат по този метод и при тези условия “.

Той уточни, че на срещата министър председателят Ковачевски е предложил да стартира полемика в границите на Народното събрание и да се гласоподава с 2/3 нуждата от смяна на Конституцията, а по-късно да се сформира държавно управление, в което от десетте ръководени ресора от СДСМ, пет се дават на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Той предложи да извършат измененията в конституцията, да стартира преговорният развой, за който през днешния ден получихме удостоверение, че не е почнал, след което да затворим една или две или три глави, според от скоростта, и това държавно управление да отиде на парламентарни избори “, сподели Мицкоски.

На това предложение Мицковски дал отговор, че ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да влезе в държавно управление със СДСМ и отстранените политически партии, само че без присъединяване в същото държавно управление на ДСИ.

„ ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да взе участие в такова държавно управление, като изборите се приготвят от техническо държавно управление 100 дни преди провеждането им, а възможните конституционни промени да са годни в деня, когато стартира утвърждението на протокола за присъединение на Македония в границите на Европейски Съюз от парламентите на 27-те страни-членки “, сподели Мицкоски.

Той уточни, че министър председателят Ковачевски пояснява това предложение като нарушаване на преговорната рамка.

„ Тогава му предложих да отидем на предварителни избори, които ще се проведат на три дати през есента, с цел да съставим държавно управление на необятно национално единение, в което ДСИ няма да взе участие. И защото никоя страна-членка на Европейски Съюз няма нищо срещу македонската еднаквост, традиция, просвета, традиции, македонски език, тогава тук съм подготвен да приказвам с няколко министър-председатели на идващото съвещание на Европейския съвет, с цел да дадат удостоверение или гаранция за всичко това, което споделяме. И да забележим дали е по този начин, както ни споделят, имайки поради, че и България има законно държавно управление и с този документ да покажем на македонските жители, че Европа стои зад вековната македонска еднаквост “, сподели Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ акцентира, че 44-те депутати от ВМРО-ДПМНЕ и обединението са на единна позиция, че няма да поддържат по този метод конституционните промени.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР