Лидерът на либералната опозиция в Полша Доналд Туск определи протестния

...
Лидерът на либералната опозиция в Полша Доналд Туск определи протестния
Коментари Харесай

Протести срещу полското правителство: ПиС е заплаха за демокрацията

Лидерът на демократичната съпротива в Полша Доналд Туск дефинира протестния марш против държавното управление като знак за възраждането на страната.

" Гигантът се разсъни. Това може да са най-важните избори от демократичните промени през 1989 година и последните низбори изобщо, в случай че не внимаваме ", съобщи Туск, представен от Дойче веле.

Вчера във Варшава са състоя антиправителствен протест под надпис " Марш на милион сърца ".

Междувременно някогашният полски министър на външните работи и защитата Радослав Шикорски насочи остри рецензии към консервативното държавно управление в изявление за швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ). Според него демокрацията в страната няма да издържи трети мандат на ръководещата партия " Право и Справедливост " (ПиС).

На въпрос на НЦЦ за водача на ПиС и зам.-министър-председател Ярослав Качински, Шикорски, който е и евродепутат, разяснява следното: „ Той въплъщава крайния провинциализъм. Това е човек, който не приказва непознати езици, който е прекарал малко време в чужбина, дълго време не е имал банкова сметка, няма шофьорска брошура, не може да употребява интернет и живее самичък с котките си. Неговата визия за интернационалните връзки подхожда на седемдесетте години или може би даже на трийсетте години на предишния век. Качински е доста ретрограден. “

Шикорски признава, че поради войната в Украйна страната се е трансформирала в логистичен център. „ Но Полша към момента не е съумяла да стане политически център, да оформя връзките на целия Запад към постсъветското пространство. Да написа софтуера на Запада, по този начин да се каже. Това би трябвало да бъде нашата упоритост. “ - счита политикът.

„ Потвърдиха се предизвестията ни за съветския президент Владимир Путин, по тази причина причините на Полша в действителност би трябвало да имат особена тежест “, споделя още Шикорски.

Политикът показва пред НЦЦ и че не има вяра в предизборните социологически изследвания: “В една полуавторитарна система като тази в Полша, социологическите изследвания не са надеждни “, изяснява той. Според него хората се опасяват да кажат същинските си възгледи. „ Анкетите се организират по телефона и доста хора не желаят да дават отговор. “

Бившият полски външен министър счита, че разногласието към оповестяването на края на доставките на полско оръжие за Украйна е обвързван с предизборната акция в страната. „ Дясното постоянно е било скептично към Украйна “, споделя той пред НЦЦ.

“Другото е, че ръководещата партия се опасява да не изгуби поддръжка в селските региони. Правителството не съумя да се изиска средства от Европейски Съюз за обезпечаването на преноса на зърно от Украйна през Полша. Например пари за нови складове. “ – отбелязва Шикорски.

По думите му, резултатът от всичко това е, че по-евтиното зърно е останало в Полша.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР