Лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви днес, че

...
Лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви днес, че
Коментари Харесай

Матео Салвини се обяви за единствен възможен десен премиер на Италия

Лидерът на крайнодясната партия "Лига " Матео Салвини съобщи през днешния ден, че е единственият вероятен претендент от десницата за министър-председател на Италия, откакто партията му получи най-вече гласове измежду членките на консервативния блок на изборите в неделя, съобщи Ройтерс.

Салвини отговори с "не ", когато бе запитан от кореспонденти в Милано дали е податлив да даде път на претендент, който може да получи повече поддръжка в Народното събрание.

"Лига "-та завоюва към 17 % от гласовете, изпреварвайки "Форца Италия " на Силвио Берлускони, получила 14 %. Дясноцентристката коалиция, включваща и по-малки партии, получи сборно 37 %, които не й стигат за безусловно болшинство.

Бившият министър председател Матео Ренци прикани членовете на своята претърпялата проваляне Демократическа партия да разгласят обществено дали ще поддържат Движение "Пет звезди ", съобщи Асошиейтед прес.

"За мен Демократическата партия би трябвало да заеме мястото, което ни отреди народът: в съпротива ", написа Ренци във "Фейсбук ". "Ако някой от партията ни мисли другояче, дано да го съобщи " или на идващото партийно съвещание, или в Народното събрание, добави той.

Ренци си навлече рецензии от демократите през вчерашния ден. Той сподели, че подава оставка поради неприятното показване на неговата партия на изборите. Ренци обаче посочи, че ще остане отпред на партията до съставянето на ново държавно управление и тогава ще се отдръпна. Така той де факто ще е отпред на партията по време на консултациите за сформиране на нов кабинет, които ще се организират в президентството, напомня в. "Кориере каузи сера ". Именно това решение на Ренци породи рецензии измежду демократите, които считат, че това закъснение в отдръпването от лидерския пост е маневра от негова страна, целяща да попречи на съпартийците му да поддържат държавно управление, отпред с популисткото Движение "Пет звезди ", отбелязва АП.

Движението стана най-голямата партия в Народното събрание, спечелвайки 32 % от вота, само че също няма болшинство за независимо ръководство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР