Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че сме близо до

...
Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че сме близо до
Коментари Харесай

Лидерът на Хамас Исмаил Хания: Близо сме до постигане на споразумение за примирие

Лидерът на " Хамас " Исмаил Хания съобщи, че " сме покрай постигането на съглашение за помирение ", написа в. " Гардиън ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1052
Британското издание отбелязва, че палестинското придвижване е дало отговор на катарските публични представители на фона на очакванията за прекъсване на огъня, което да обезпечи освобождението на заложниците и влизането на нова филантропична помощ в линията Газа. Междувременно израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) доближават препълнената Индонезийска болница в Газа, което породи опасения, че може да се повторят събитията от болничния комплекс " Аш Шифа ".

" Гардиън " написа още, че фамилията на известния палестински стихотворец Мосаб Абу Тоха, притежател на американска литературна премия, е завило, че в неделя той е бил задържан от израелските сили при опит да напусне Газа. Посочва се, че поетът е наследник на американски жител, заради което управляващите в Съединени американски щати са му споделили, че може да замине - по тази причина той се насочил от северната част на линията Газа към пункта " Рафах " на границата с Египет, само че бил арестуван. Тоха има стихосбирки, издадени на британски, а тази година беше финалист за премията на Националния съвет на литературните критици в Съединени американски щати и завоюва Американската литературна премия.

В. " Индипендънт " разяснява случая с похитения от йеменските хуси обвързван с Израел транспортен съд с 25-членен екипаж.

Изданието отбелязва, че това деяние на шиитските бунтовници в стратегически значимия кулоар за мореплаване в Червено море е породило опасения, че районното напрежение към спора сред Израел и " Хамас " може да отвори нов фронт, единствено че този път по море.

" Индипендънт " обръща внимание на обстоятелството, че 25-членният екипаж на плавателния съд " Галакси лийдър ", плаващ под бахамски байрак и обвързван с израелски милиардер, за похищението на който канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху упрекна хусите, включва хора от редица националности, в това число българска, филипинска, мексиканска и украинска, само че не и от израелска.

Твърде доста хора желаят да повярват на лъжите на " Хамас " за лечебните заведения в Газа, гласи заглавието на коментарна публикация в английския " Дейли телеграф ".

Авторът Ричард Кемп показва, че макар всички доказателства някои на Запад отхвърлят да признаят, че изказванията на ЦАХАЛ, че палестинското придвижване употребява лечебните заведения за прикритие, са истина.

Коментаторът акцентира, че това не се отнася единствено за лечебни заведения, само че и за други предпазени от интернационалните конвенции за водене на война обекти като джамии и учебни заведения, които по думите му се използват от " Хамас " за терористични цели.

Япония договаря за освобождението на обвързвания с Израел транспортен съд, похитен от йеменските хуси и чиято компания оператор е японска, написа в. " Вашингтон пост ".

Изданието цитира известие в израелския вестник " Таймс ъф Израел ", съгласно което японският външен министър Йоко Камикава е декларирала през вчерашния ден, че управляващите в Токио се се обърнали за контакт към Израел и хусите и са призовали страни като Саудитска Арабия, Оман и Иран да молят към групировката " да освободи час по-скоро плавателния съд и членовете на екипажа ", написа Българска телеграфна агенция.

Техеран през вчерашния ден отхвърли да е забъркан в отвличането на кораба, отбелязва " Вашингтон пост ".

Семействата на заложниците, които бяха отвлечени от " Хамас " и отведени в Газа, обезверено се нуждаят от доказателство, че околните им са живи, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Изданието отбелязва, че палестинското придвижване не е осигурило никакви сведения за близо 240-те заложници, измежду които има и деца.

В друга публикация за спора в Газа " Ню Йорк таймс " оповестява, като се базира на разбор на сателитни данни, че близо половината от всички здания в северната част на палестинския анклав са развалени или разрушени.

Нетаняху е притиснат да отстрани опасността от " Хизбула ", написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

Изданието разяснява, че израелският министър-председател не откликва на апелите на локалните поданици, живеещи в регионите по границата с Ливан, и на израелската войска да вземе ограничения против ливанското шиитско придвижване, което обстрелва израелските погранични селища. 

Засега Нетаняху се лимитира само до отправянето на предизвестия към подкрепяната от Иран въоръжена формация, отбелязва всекидневникът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР