Лидерът на гражданската организация Изправи се. БГ Мая Манолова ще

...
Лидерът на гражданската организация Изправи се. БГ Мая Манолова ще
Коментари Харесай

Манолова пита Сербезова дали РЗИ-тата използват колекторски фирми

Лидерът на гражданската организация " Изправи се. БГ " Мая Манолова ще внесе сигнал до министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова за това дали има Районни здравни инспекции, които употребяват колекторски компании , с цел да събират информация от българските жители. Манолова ще подаде сигнал и до Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), с цел да бъде направена инспекция и вероятно да бъдат наложени наказания против Районната здравна ревизия и съответната колекторска компания.

Манолова чака да бъде направена инспекция от Министерство на здравеопазването и данните да бъдат огласени.

Плащането на обществени пари на колекторски компании е огромен проблем, а и е безочливо, акцентира тя.

Тя изясни, че доста жители се обърнали към " Изправи се. БГ " с терзания, че колекторска компания събира сензитивна информация и персонални данни, в това число за здравния статус на лицата, за местоработата им, в това число за техните фамилии. По сигнала на Манолова колекторските компании се представяли за доброволци, които работят за СРЗИ.

Явно по думите на Манолова администрацията е добре платена с задоволително добър запас, с цел да наеме колекторски компании, само че дали някой няма да злоупотреби с персоналните данни.

" Не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава ", акцентира Манолова. Тя добави, че откакто изтекли данните първо от Национална агенция за приходите, а след това от БУЛСТАТ и откакто страната е безпомощна да се оправи със съхранението на персоналните ни данни, да се наемат колектори, които да ги обработват, е безконтролно и безочливо държание. Така действително всеки пети българин е обект на активността на колекторските компании, защото те събират всички вземания на банките и на бързите заеми, като работят за снабдители на публични услуги и за мобилните оператори. От обществени данни било ясно, че събират годишно по над 2 милиарда лева, а над 1 200 000 са случаите, по които работят.

Колко дейно се пилеят обществени пари също е различен значим въпрос.

Манолова настоя още на колекторските компании да им бъдат поставени юзди поради натиска и издевателството над българските жители.
 Манолова атакува Нинова - законът за колекторите бил лобистки
Манолова атакува Нинова - законът за колекторите бил лобистки

А и бил неправилен, защото не обгръща банките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР