Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити председателя на ДАНС Пламен

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити председателя на ДАНС Пламен
Коментари Харесай

Борисов защити началника на ДАНС, чиято оставка поиска премиерът Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбрани ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, чиято оставка изиска в петък министър председателят Николай Денков поради дейностите на службата, които доведоха до решение на ЦИК на първия тур на локалните избори да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

" Защо? Заради кое? ", отговори Борисов с въпрос на въпроса дали счита, че промяна е наложителна, както съобщи Денков. И самичък си отговори: " Заради това, че трябваше да има промяна, незабавна, на зам.-министъра, който върви с телефона и снима, и има и двата кода [на машините за гласуване]... " След което се базира на неназовани IT-специалисти, " които работят с нас " - те били споделили, че в случай че някой има " двата кода на машините ", можел да манипулира изборите. По думите на водача на ГЕРБ това в този момент се случвало в два града - София и Варна.

" Значи този, който е сбъркал, той да бъде отхвърлен, ние ще отстраним този, който сподели какъв е казусът ", продължи Борисов.

Това е следващият път, в който водачът на ГЕРБ брани ръководителя на ДАНС и отхвърля поддръжка на сътрудниците си в ръководството - " Продължаваме промяната - Демократична България " за промяна в службите за сигурност. Против промените е и президенът Румен Радев, чието служебно държавно управление предложи Тончев, а президентът подписа указа за назначението му, както изисква законът.

на шефа на спецслужбата в петък, откакто седмица по-рано настоя Тончев да предложи премахване на заместника си Денко Денев. Причината - неговият автограф стои под така наречен " информация " на ДАНС, в която се приказва по какъв начин зам.-министърът на електронното ръководство е " снимал кода " на машините за гласоподаване и това създавало подозрения за операции на вота, в случай че се гласоподава с устройства ".

Въпросният документ стана мотив ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да се обединят против машинния избор. Макар че по този начин и не стана ясно по какъв начин може да се манипулира гласоподаване, в случай, че по предложение на същите партии устройствата бяха превърнати в притнери и към този момент не регистрират резултатите от вота - това става с ръчно преброяване на отпечатаните от тях разписки. На тях всеки гласоподавател вижда за кого е дал своя вот, преди да ги пусне в урната.

Впоследствие ЦИК взе официално решение, че машини на първия тур не би трябвало да има, а разпореди, че устройствата би трябвало да бъдат върнати като алтернатива за балотажа на локалните избори, който се организира през днешния ден.

Проверка на Министерския съвет, на чието послушание е ДАНС по закон, сподели, че " справката " нито е секретна, нито дава отговор на законовите условия, както и съдържа " внушения и операции " по адрес на зам.-министъра и дейностите по узаконяване на машините за гласоподаване преди първия тур.

Предишния път, когато Борисов отбрани управлението на службата, назначено по времето, когато Румен Радев държеше и изпълнителната власт посредством служебни държавни управления, беше когато съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов настоя за ремонт на законите и промяна. Народното събрание не одобри и годишния отчет на ДАНС за предходната година, а Денков сподели, че в последните месеци Тончев не извършва отговорностите си и си разрешава политически мнения, което е неприемливо за шеф на службите за сигурност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР