Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че предложената от премиера

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че предложената от премиера
Коментари Харесай

Три партии внасят вот на недоверие към кабинета Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че препоръчаната от премиера промяна на външния министър след неговото искане е безусловно съвпадане. „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не са на това мнение и оповестиха, че внася избор на съмнение към служебния кабинет.

Според конституционалисти обаче тази процедура не е възможна при държавно управление, назначено от президента. Твърденията им се удостоверяват и от тълкувателно решение от 1992 г. 

Борисов изясни, че настояването му за промяна на външния министър било в отговор на симпатизантите от столичния регион „ Подуяне ”, които разкритикували състава с министри от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. 

„ Абсолютно съвпадане и в претекстовете, които е описал, е доста ясно. В регион „ Подуяне ” симпатизантите, членовете на ГЕРБ и хората, които бяха пристигнали, са гневни от назначенията на служебното държавно управление. В кабинета, за който другите споделят, че е на ГЕРБ, майката на кмета от Политическа партия е министър в правителството на Главчев ”, съобщи Борисов.   

Въпреки това изясни, че

ГЕРБ ще носи отговорност за Министерството на външните работи, в случай че зам.-председателят на партията Даниел Митов стане министър.

От " Продължаваме Промяната - Демократична България " разкритикуваха. 

„ Вместо да търсим майките, бащите, прадядовците и не знам още кой - да си понесе отговорността, че това държавно управление е на ГЕРБ сега. Правят се големи неточности още в първата седмица. Отговорността за това държавно управление е на Борисов, откакто премиерът за два часа реагира единствено на коментар на някакви симпатизанти ”, уточни Кирил Петков.  

От ГЕРБ и Движение за права и свободи прецизираха, че след измененията в Конституцията, които направиха с ПП-ДБ отговорността за служебния кабинет е на Народното събрание, само че министър председателят самичък взема решение за рокадите в кабинета. 

„ Не може България да седи без външен министър. Президентът би трябвало незабавно да подпише указа.

Щом е решил министър председателят, Митов би трябвало да бъде ”, сподели Пеевски.

Не по този начин обаче считат от „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които внасят избор на съмнение против служебното държавно управление. „ Днес призовахме президента да смени Димитър Главчев. Ако не го направи, се ангажираме, дружно с „ Възраждане ”, да внесем избор на съмнение към служебния кабинет ”, уточни Корнелия Нинова.

От „ ИТН ” оповестиха, че ще изчакат преди да решат финално. „ Никога не подхващаме дейности просто по политически аргументи. Смятаме, че все още решението на „ Възраждане ” и Българска социалистическа партия не е обосновано юридически ”, подчерта Павела Митова.

Минути по-късно обаче водачът на „ Възраждане ”

Костадин Костадинов пристигна с всички подписи на трите обединения.

И разгласи, че го внасят още през днешния ден. „ Правителството явно е на ГЕРБ и Движение за права и свободи, и на ПП-ДБ също, тъй като вътре има техни представители, колкото и да се пробват да се отрекат от тях ”, сподели Костадинов и добави, че ПП-ДБ не са положили подписите си в документа.

От ПП-ДБ обясниха, че биха подкрепили вота, само че такова решение е противоконституционно.

Обмислят обаче да изискат оставката на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков поради гласуваната оставка на шефа на НЗОК, който не беше изслушан в залата.

 

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР