Лидерът на фракцията Европейска солидарност, Петро Порошенко – политик и

...
Лидерът на фракцията Европейска солидарност, Петро Порошенко – политик и
Коментари Харесай

Олигархът Порошенко скандализира украинците с огромните си печалби от началото на войната

Лидерът на фракцията " Европейска взаимност ", Петро Порошенко – политик и един от олигарсите, 7-и по благосъстояние в страната, единствено за месец септември е осъществил облага над 1 милиард гривни (UAH), написа УНИАН. Това демонстрират данни от декларациите на олигарха, оповестени в портала на Националната организация за попречване на корупцията.

Според показаните отчети Петро Порошенко, в качеството си на депутат, е нараснал положението си с повече от 1 милиард 132 милиона 465 хиляди гривни единствено за един месец. Основният източник на приходи са лихви и дивиденти от скъпи бумаги, които са закупени най-вече със средства, изтеглени от Украйна.

В съпоставяне с предвоенния интервал, положението на Порошенко нараства експоненциално по време на войната. Например през същия интервал на 2019 година Порошенко е спечелил 125 пъти по-малко - единствено малко повече от 8 милиона UAH. А година преди войната, през септември 2021 година, олигархът подава информация в НАЗК, от която е видно, че е осъществил нулева облага.

По-рано в медиите се появи информация, че Порошенко е вложил 156 милиона гривни, събрани от украинци за неговия фонд в поддръжка на въоръжените сили на Украйна, в облигации посредством своята банка, като е спечелил 50 милиона гривни необлагаема облага.

Както беше обявено, даренията, събрани от украинци за въоръжените сили на Украйна, фондацията на Порошенко и близката до нея неправителствена организация „ Дело громад “, бяха изразходвани за гаранция на обвинени в престъпни каузи и за печелене на пари от покупко-продажба на държавни облигации.

Докато бяха събирани пари от украинци за неговата фондация, заместниците на Порошенко провокираха голям скандал. Той бе обвързван с водача на фракцията „ Евросолидарност “ в градския съвет на Днепър Камил Примаков и брачната половинка му, които бяха видяни през януари 2024 година на празненство на Малдивите с бижута на стойност над 10 милиона UAH. Те отлетяха за Малдивите вместо да пътешестване за интернационална конференция по проблемите на следвоенното възобновяване на украинските райони.

Също по този начин, съгласно изчерпателен отчет на YouControl, депутатите от партия „ Европейска взаимност “, които са едвам 27 от 401 народни представители в Народното събрание, са забогатели по време на войната повече от всички останали депутати взети дружно.

Преводач: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР