Лидерът на Да, България“ подчертава, че идеята е да се

...
Лидерът на Да, България“ подчертава, че идеята е да се
Коментари Харесай

19 декември 2023 г.: Христо Иванов лично обяснява защо ПП/ДБ настояват за „меню с имена“ за служебен премиер

Лидерът на „ Да, България “ акцентира, че концепцията е да се вземе правото на президента да употребява: „ Аз те върша министър председател, ти ще слушаш моята воля “

Кой е отговорен за патовата обстановка с орязани благоприятни условия за длъжностен министър председател? Едва 10 са имената, от които Румен Радев може да избира, а едно от тях е подало оставка, с цел да не бъде определено на поста. От Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ трансферират отговорността на някогашните си некоалиционни сътрудници от ГЕРБ/СДС. Те от своя страна отхвърлят и настояват, че тяхна е била само концепцията по време на служебно държавно управление да не бъде разпускано Народното събрание.

Ключът се крие в изявленията в отбрана на обособените парламентарни групи по време да гласуването на поправките в Конституцията на 19 декември 2023. А тогава отбрана на концепцията се изричат единствено двама депутати от ПП/ДБ: Васил Пандов и персонално самият Христо Иванов.

Публикуваме цялото изявление на Иванов от стенограмата на Народно събрание:

ХРИСТО ИВАНОВ (ПП-ДБ): Уважаеми сътрудници, отново в полза на мотивировката. Цялата тази материя, обвързвана със служебния кабинет, предложенията, които са на Вашето внимание, са подчинени на извода, който можахме да създадем от дългата политическа рецесия – една от най-сериозните политически рецесии, която се разви в последните две години.

Това, което видяхме, е, че конституционният законодател, без да е имал желание да сътвори опция за президентско ръководство, т.е. ръководство, което ползва волята на президента, е основал такава опция.

Това, което видяхме, е, че рецесията доста се утежни, тъй като президентът имаше интерес да упражнява тази опция за президентски ръководства и образеца, който ще дам, беше по какъв начин се организираха консултациите. В тези съвещания президентът не се държеше като медиатор, който има за цел да употребява времето и да употребява другите форми на ходатайство, с цел да посредничи сред политическите обединения да преодоляват техните разделения. Той поредно се държеше и във връзка с времевите параметри, които постановяваше, и на държанието на някои от консултациите като заинтригувано лице, което просто бърза да стигне досега, в който изпълнителната власт ще пристигна при него и той ще я упражнява, както откри за добре.

Тук рецензията ми даже не е толкоз към президента Радев. Проблемът беше, че Конституцията му позволяваше това състояние без – аз настоявам – това да е бил замисълът на конституционния законодател. Не е имал поради парламентарен законодател да основава президентски режим на ръководство, когато не работи парламентарната република. Идеята, от която ние изхождаме, е, че конституционната философия е да има неутрални лимитирани ръководства, кабинети, които извършват изпълнителната власт, единствено доколкото би трябвало да се проведат изборите и да се преведе страната през междувластието. И нищо повече.

С оглед на тази цел ние предлагаме три кръга от ограничения. Единият кръг от ограничения – това е този текст, в който в действителност се вкарва един кръг от лица, едно меню от лица, дори бих могъл да кажа, от които президентът след съвещания с политическите сили да показва министър председател.

Тук концепцията е, че става дума за лица, които към този момент са получили под една или друга форма доверието на Народното събрание. Именно от тази позиция за ръководителя на Върховния касационен съд одобряваме причините на Върховния касационен съд, че не е разумно да принадлежи. Но всички останали са висши държавни длъжности, които са получили доверието на Народното събрание, в това число някои от тях може би, в случай че се приложи опцията, която преди малко създадохме в предходния текст, могат да бъдат излъчени с две трети. Това са хора, които Народното събрание, т.е. законодателната власт им е гласувала доверие да бъдат на друго управническо равнище. Това са хора, които няма да бъдат, нагледно казано, хванати от улицата от някой президент, който да им каже: „ Аз те върша министър председател, ти ще слушаш моята воля. “ Опростявам, само че желая напълно плакатно да стане ясно това, което желаеме да избегнем.

Това е задоволително необятен кръг от лица, дава задоволително благоприятни условия, всички вероятни житейски хипотези, които биха могли да се случат, да бъдат деликатно преодолени, отново желая да кажа: в съвещания с политическите сили.

И нещо доста значимо, което желая да бъде вписано в протокола. Ние изхождаме от това, че тук не става дума за забавно предложение, което президентът да направи на един или различен върховен държавен чиновник и той или тя да реши дали желае. Тук става дума за форма на конституционно обвързване. Тоест хипотезата, че те могат просто по този начин да се откажат от това, в действителност не би трябвало да бъде използвана. Защото, когато оттук насетне се съгласяваш да заемеш някоя от тези длъжности, ти към този момент знаеш, че евентуално това може да ескалира и до осъществяването на подобен публичен дълг. Тези лица и тази изменена динамичност в техните връзки сред тях, Народното събрание и президента, би трябвало да сътвори по-голяма самостоятелност и по-голямо съображение на доверие от всички политически сили по време на провеждането на активността на този стеснен формат на кабинет.

Втората линия, в която действаме, е нещо, което и Българската социалистическа партия е предложила, да се вкара опция със закон да се уредят съответните пълномощия и да се лимитират съответните пълномощия на подобен кабинет, точно да не се опитваме на конституционно равнище да уреждаме някакви хипотези, а на законодателно равнище това да може да се случи. Тук ми е забавно по какъв начин ще подходи Българската социалистическа партия към този текст.

И третото – т.е., едното е по кръга, а другото е по предмет – жестоко казано ограничаване, и третата линия е удължение работата на Народното събрание, тъй че да се стигне по практическа непрекъсваемост на работата на законодателната власт, тъй че и това да бъде контрапункт на възможна корист от страна на изпълнителната власт, олицетворена от длъжностен кабинет. Това е, благодаря Ви. (Ръкопляскания от ПП-ДБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Благодаря.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР