Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура
Коментари Харесай

Нинова ще съди всички, свързали я с „Цанков камък“

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова алармира австрийското държавно управление и прокуратура за „ Цанков камък “. Това оповестяват от пресцентъра на Българска социалистическа партия. Нинова завежда каузи против премиера Бойко Борисов и всички, обвързали името ѝ с плана.

„ В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни кавги в ръководството на суджука, настояват, че планът „ Цанков камък “ е стартирал, до момента в който съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него.

ГЕРБ сезира основния прокурор за напукания „ Цанков камък “

Борисов: Като чуя 'Цанков камък” и ме заболява сърцето

И двете са неистина. Проектът започва в държавното управление на Симеон Сакскобурготски през 2001 година и

нямам никакво отношение към него,

даже и като зам.-министър в друго държавно управление от 2005 до 2007 година Личните нападки към мен нямат никакво значение, само че имат значение членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия и тези 1 млн. българи, които ни поддържаха на изборите “, написа в формалната позиция, публикувана от партията.

„ Завеждам каузи на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този план и правеха внушения, че съм корумпирана – по този начин, както на 23.05.2017 година заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за изказванието му, че съм била член на Съюз на демократичните сили и за това, че ме назова „ госпожа Лъжа “. Както той, по този начин и всички, които в този момент ме обвързват с плана „ Цанков камък “, ще дават отговор в съда, където ще би трябвало да потвърждават несъществуващи обстоятелства “, безапелационна е Нинова.

Тя ще подава и писмо до основния прокурор Сотир Цацаров, в което пита дали името ѝ попада в направените експертизи, разпити на очевидци и инспекция на документи, осъществени от държавното обвиняване.

Освен това

Нинова ще изпрати писмо и до посланика на Австрия у нас

с молба „ той да осведоми австрийското държавно управление и австрийската прокуратура за това, че българският министър председател Борисов дефинира плана „ Цанков камък “ като корупционен. По този метод той въвлича страната Австрия в корупционен скандал “.

От партията напомнят, че планът „ Цанков камък “ е в осъществяване на контракт сред България и Австрия, която взе участие във финансирането. През 2004 година е подписано съглашение с „ Verbundplan “ GmbH за правене на работен план и практикуване на авторски контрол по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски компании: „ Аlpine “, „ Vatech hydro “ и „ Verbundplan “.

Междувременно през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява проблема „ Цанков камък “ през днешния ден на конференция, на която приказва за главните целите от управническата стратегия на държавното управление в бранш „ Енергетика “ за интервала 2017-2020 година

„ Знам сигурно, че договорът е подписан през 2003 година с австрийската акция „ Алпина “, не е извършена социална поръчка, тъй като става въпрос за интернационално съглашение “, изясни тя. „ Има значимо „ само че “, което би трябвало да се знае – през 2005 година се подписва допълнение №3 и се правят спомагателни разноски за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези действия е 41 млн. евро. Установихме, че при този вид дейности е налице

нарушаване в законодателството по отношение на публичните поръчки “,

уточни Теменужка Петкова.

„ Прокуратурата ще каже кои са виновните лица. В отчетите ясно са посочени интервали, лица и дейности “, съобщи министърът. „ Извършва се планов ремонт, обвързван с коритото на река Гащня и ремонт, обвързван със самия Водноелектрическа централа, на щета на геомембраната на язовира “, разясни Теменужка Петкова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР